Космос

Начало | Космос | Какво е болид?

Какво е болид?

Аз детето | 2014-07-30

Какво е болид?

В Космоса освен планетите, които ние така добре познаваме, има и много други различни обекти и чудеса. За някои от тях сте чували – черни дупки, метеорити, спътници и много други. Но чували ли сте за болидите? Да, дори такова нещо има в Космоса. Те често са наричани „огнени топки“ или дори „дракони“. Даже преди известно време един такъв болид падна в град в Русия. Гледката определено беше величествена, е, разбира се, ако не си точно там, защото си беше и страшно и създаде някои проблеми на хората. Но какво всъщност са тези тайнствени, падащи обекти, сега ще разберем.
Нерядко се случва метеор с доста голям размер да влети в земната атмосфера. Влизайки в нашата атмосфера този метеор вече не тежи грамове, както в безтегловния космос, а много килограми и дори тонове. Така това космическо тяло вече не е просто космически камък, а огромно парче метеор. Когато това парче навлезе в атмосферата може дори да бъде видяно с просто око. То изглежда като бързо движещо се огнено кълбо, което учените наричат болид. Много често зад болида може да бъде видяна и огнена опашка, което всъщност представлява разпръснати искри и зад тях остава нажежена във въздуха пътека, по която е минал болидът. Той прелита само за няколко секунди, но неговата опашка може да се наблюдава в небето от 10 минути до няколко часа. Като тя постепенно изменя своята форма, огъва се във всички посоки и след това се разпръсква и изчезва. Причината за това е ураганният вятър, който винаги духа в горните слоеве на нашата атмосфера. Той разнася и разрушава опашката на болида. По време на неговия полет местността, която е най-близо до него се осветява цялата от ярко мигаща светлина. Понякога, особено при полета на много ярък и голям болид, няколко минути преди идването му и след изчезването му се чува гръмовен звук. В по-стари времена хората са наричали болидите „огнени топки“ и им причинявали силен страх. Болидите с техните огнени опашки хората смятали за небесни змейове и дракони, които ги нападали, защото не почитали подходящо боговете.

Може да се каже обаче, че болидите, тези летящи огнени кълба са рядко явление. Това явление се дължи на нахлуването на големите твърди космически тела в плътните слоеве на атмосферата. Тези тела се наричат и метеорити. Движейки се в атмосферата, те се нагряват в следствие на триенето с въздуха и от това около космическото тяло се формира нещо като черупка от горещ газ. Болидите често имат огромен диаметър и са видими дори през деня. Поради силната съпротива на въздуха, метеоритите често се чупят на парчета и тогава навлизат още по-дълбоко в нашата атмосфера. Понякога се получава така, че някое парченце продължава да пада и идва с трясък на Земята под формата на болид.
Най-общо казано болидите са или космическо тяло, което се сблъсква със Земята, или извънредно ярък, подобен на огнена топка метеор, независимо от това дали накрая се сблъсква с повърхността.
Самият обект е метеорит, а светлинната следа е метеор (или падаща звезда). Ако метеорът е достатъчно ярък, за да хвърля сенки и експлодира, той е болид. Според друга дефиниция метеорът е болид, ако при преминаването му се чува звук.

Най-големият болид досега е бил намерен в Североизточна Африка през 1920 година. Той е наречен Гоба по името на населеното място, което се намирало най-близо до него и тежал около 16 тона. Толкова огромни болиди много рядко падат на земята. Макар и твърде рядко, някои много големи метеорити с маса от порядъка на 105 – 106 т. и скорост спрямо Земята 30 м/s. прекосяват атмосферата и с все още значителна скорост и огромна кинетична енергия се взривяват при удара си със земната повърхност и на мястото на падане се образува кратер. Големи метеоритни кратери се намират в Русия, САЩ, Канада и др. С известност се ползва добре запазеният кратер в щата Аризона с САЩ с диаметър над 1200 м, максимална дълбочина 174 м и височина на обкръжаващия го вал 40 – 50 м.
Вероятно с най-голяма популярност се ползува Тунгуският метеорит, наблюдаван сутринта на 30 юни 1908 г. в Русия. Изключително яркият болид, мощният взрив, зарегистрираният от много разположени далеч от мястото на падането сеизмични станции трус и най-вече фактът, че експедициите не намираха на и около мястото на падане метеоритно вещество, бяха причина за множество предположения за природата на тунгуското явление – от това, че то е предизвикано от взривяването на космически апарат с атомен двигател от другопланетна цивилизация до сблъскване на Земята с „черна дупка“. Съветските учени Кулик и Фесенков изказаха (1927 г.) и разработиха хипотезата за взривяване на кометно ядро над земната повърхност. Днес може да се каже, че проблемите около Тунгуския метеорит и неговата природа са вече решени.

Снимка: pictures.reuters.com

Вижте още:
Какво са метеорите и метеоритите?
Кои са основните космически термини, които всеки трябва да знае?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град