Космос

Начало | Космос | Какво са кометите?

Какво са кометите?

Аз детето | 2011-09-17

Какво са кометите?

„След като хората я видяха, изпаднаха в ужас, толкова се уплашиха, че някои умряха от страх, а други се разболяха." Така са писали едно време за появата на комета, която тогава наричали опашата звезда.

В продължение на векове хората се страхували от опашатите звезди, защото вярвали, че щом се появят, значи вещаят нещо много лошо – война, болести и глад. Дори учените от тези времена били озадачени от кометите: тези необичайни небесни тела се появявали от нищото и след това изчезвали незнайно къде.

Но накрая след много наблюдения и изследвания астрономите разкрили какви са тези тайнствени обекти, които сега наричаме комети.

Днес всички знаем какво са кометите и че не вещаят нищо лошо. Това са малки космически тела, съставени от газ, прах и лед. Самите учени ги наричат „мръсни снежни топки“. Те се движат около Слънцето в силно удължени елиптични орбити. Някои комети приближават Слънцето много рядко – веднъж на хиляди или дори милиони години. Други по-често – на всеки няколко години. За съжаление, е почти невъзможно да видим комета с невъоръжено око.

Кометата се състои от твърдо ядро, образувано от замразени газове и твърди скални частици. Когато някоя комета доближи Слънцето, част от леда се изпарява и частиците от прах и газ се разхвърчават около кометата. Така се образува опашката й. Нейните размери понякога са огромни – колкото разстоянието от Земята до Слънцето. Но за сметка на това плътността на веществото в опашката е нищожна. Интересно е, че опашката на кометата винаги сочи в посока, противоположна на Слънцето, без значение дали се доближава или отдалечава от него.

Ако някоя комета минава много често близо до Слънцето, материалът, от който е образувана тя се изпарява по-бързо и кометата „умира“ за по-кратко време, в сравнение с кометите, които по-рядко приближават нашата звезда.

Учените отдавна обсъждат въпроса как и къде са се образували кометите. Затова има много теории. Две от по-интересните са, че кометите са родени от мистериозна експлодирала планета, която се е движела между орбитите на Марс и Юпитер. Другата теория е, че кометите се образуват от материали, които се изхвърлят в Космоса от вулканите. Но най-актуалната и според учените най-вероятната теория е тази, че кометите произхождат от облака на Оорт. Това е сфера от разредено вещество, обгръщаща Слънцето на много голямо разстояние далеч извън орбитата на най-отдалечената планета от Слънчевата система.

Според науката кометите не са заплаха. Те са безвредни и безмълвно преминават около нашата планета. Но има ли възможност комета да се сблъска със Земята? Да, такава вероятност има. Учените са изчислили, че вероятността това да се случи е веднъж на 80 милиона години.

Вижте още:
Сладоледени космически комети
Битката на кометите
Какво е астрономия?
 



Коментари
6 коментара

petko marinikov, 10 г.,

Публикувано на 23.09.2011

kamak izgarящ от атносверата

Yana Sinapova, 11 г.,

Публикувано на 07.10.2011

Kometite sa golemi gazoobrazni tela koite ostavqt sleda sled sebe si tazi sleda se naricha dirq te en mogat da doblijat zemqta za6tot ima atmosfera!!!

tania dokimova, 9 г.,

Публикувано на 15.12.2011

тук има яки игри но за кометите част от леда да се стопява го разбирам но неразбирам как тези комети се доближават до слънцето и се топи нали е направено от скали.

viktor metodiev, 10 г.,

Публикувано на 20.12.2011

сигорно са се разрусавали.

Елена Ахмад, 10 г.,

Публикувано на 24.09.2012

Таня в този сайт някой искат да научат нещо,а не като теб,да си играят

aleksandra dimitrova, 23 г.,

Публикувано на 15.02.2013

neotronnite zvezdi sa po opasni ot kometite a nai izvesnata kometa exaleevataot vsi4ki ostanali kometite idvat ot gruki i ozna4ava dulgokosa zvezda

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град