Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Какво е компютърен бъг?

Какво е компютърен бъг?

Аз детето | 2016-11-27

Какво е компютърен бъг?

Ето ви тук! Седите пред компютъра готови да се забавлявате, да прочетете нещо интересно или да участвате в някой от конкурсите на нашия сайт. Точно кликате върху най-новия ни конкурс, готови за предизвикателството и... чува се някакъв звук, компютърът ви казва нещо, натискате „OK“ и край! Браузърът замръзва, може би дори компютърът изобщо да се изключи и да ви остави да гледате учудено в черния изгаснал екран. Несъмнено ще започнете да се питате и да се чудите какво става. Дали компютърът се е повредил безвъзвратно? По-вероятно е да не е така, а това да е просто временен проблем в една от системите на компютъра ви, които са причинили временна грешка в обработката на данни... или компютърен бъг, както го наричат експертите.

Бъговете най-често са причина за временни спирания на работата на компютъра, за които вече ви казахме. Те могат да бъдат причинени от много различни неща, но най-често това е грешка в рамките на операционната система, дефекти в част от софтуера или проблеми, създадени от вируси. Повечето пъти компютърните бъгове се оправят съвсем лесно. Достатъчен е дори един рестарт и компютърът сам намества нещата. Това е така, защото рестартирането изчиства паметта на системата, затваря отворените програми и се отървава от ненужната информация. Всички тези фактори могат да създадат проблеми и затова рестартирането е най-добрият вариант за първа реакция. Естествено има и такива бъгове, които се махат много по-трудно. Например ако проблемът е причинен от вирус, то трябва самият вирус да се махне. Има и още по-сериозни проблеми, които изискват много внимателно и професионално отношение иначе биха могли да сринат цялата система. Така че ако рестартът не оправя проблема и сте сигурни, че нямате вирус, най-добре е да се обърнете към човек, който разбира повече.

На практика, бъговете могат да бъдат всякакви. Дори ако клавиатурата или мишката не работят правилно това също се нарича бъг. Има такива вируси-шеги, които обръщат екрана надолу с главата, което също понякога се нарича бъг. Внезапното спиране на програма или затваряне пък е един от най-често срещаните бъгове. Компютърните и софтуерните производители винаги правят много тестове, за да не се случва това, но програмите са твърде сложни и не могат да се предвидят всички ситуации. Въпреки това програмистите са минимизирали възможностите, ако не го бяха направили, то сигурно компютрите ни щяха да дават всякакви грешки през 5 минути, представяте ли си? В зависимост от това какво точно е направено хората прекарват от няколко месеца до няколко години в тестване на всеки един продукт. За съжаление почти е невъзможно да се премахне вероятността за проблеми. Само помислете колко възможности има частите на компютъра да бъдат комбинирани и колко десетки програми инсталира всеки от нас. Тестовете на всяка възможна комбинация не са невъзможни, но това означава да се правят в продължение на стотици години, което пък означава, че ние ще виждаме един компютър и една програма за целия си живот, което няма да се хареса на никого!

Затова, както ви казахме, ако имате проблем с компютъра, първата и най-важна стъпка е просто да го рестартирате. Ако това не помогне изключете го за около половин минута и ако все още имате проблеми, тогава потърсете помощта на някой по-опитен. Въпреки че повечето компютърни бъгове са незначителни и временни, те могат да бъдат и доста сериозни и дори скъпи в определени ситуации. Така например проблем с компютъра е бил отговорен за смущенията във филтриране на водата на растения в САЩ, които били много скъпи за купуване и трудни за отглеждане и просто изсъхнали. Това струвало на производителя хиляди долари. Проблем с компютъра, костващ сериозни последици, се е случил и тази година на летището в Лондон, когато компютърният бъг така е объркал нещата, че 3 500 пътници са изпуснали самолетите си, защото на таблото се е показал грешният час на излитане!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град