Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Какво е имунна система?

Какво е имунна система?

Аз детето | 2015-05-17

Какво е имунна система?

Знаете ли какво е имунната система, чували сте за нея, предполагаме, че да. Все пак тя е част от нашето тяло, но какво точно е, дали е орган, група от органи, клетка или нещо друго. Е, как мислите? Тук има една голяма тайна – каквото и да отговорите ще сте прави, защото имунната система е съвкупност от органи, тъкани, клетки и техните продукти. Всички те изграждат динамична физиологична система, която ни помага да не се разболяваме често и да оздравяваме по-бързо. Основната функция на имунната система е да разпознае и да неутрализира проникналите от външната среда чужди за организма и представляващи заплаха вещества (антигени), както и да реагира на промени на организма. Имунната система осъществява динамично равновесие в самата себе си и потиска и регулира имунния отговор до оптимално за организма ниво. Накратко казано, имунната система ни защитава от всичко, което не е добро за тялото ни.

Основните групи клетки, които изграждат имунната система са макрофагите, B- и T-лимфоцитите, NK-клетките, фоликулно-дендритните клетки и други. Главните групи белтъци са имуноглобулините, системата на комплемента, цитокини, лимфокини и други. Като цяло всички клетки могат да бъдат разделени на две групи: фагоцити, които се борят с нахлуващите микроби и лимфоцити, които позволяват на тялото да запомни и разпознава предишните нашественици и да ги неутрализира по-бързо.

Левкоцитите се намират на много места в тялото ни, включително в далака, орган в корема, който филтрира кръвта и помага в борбата с инфекциите. Левкоцитите също могат да бъдат намерени в костния мозък. Това вещество прилича на желе и се намира вътре в костите ви.
Вашата лимфна система е дом на тези клетки. Ако някога сте имали подуване на жлези от двете страни на врата си, то вече сте разбрали къде се намира тази система. Тя се бори и когато имате болки в гърлото. Въпреки, че ние наричаме тези основни части на системата „жлези“, те всъщност са лимфни възли, които съдържат струпвания от клетките на имунната система. Обикновено лимфните възли са малки и кръгли и е много трудно да се забележат с просто око. Но когато са подути, това означава, че имунната ви система работи усилено.

Лимфните възли изпълняват следните функции:

  • Задържат към 99 % от всички чужди вещества (белтъци и бактерии), които попадат с лимфата.
  • Обогатяват лимфата с лимфоцити, плазмоцити и макрофаги.
  • В тях се изработват антитела, от образуващите се тук плазмоцити и с помощта на макрофагите.
  • Бактериите, които не са загинали напълно и успяват да попаднат в лимфата, след нейното преминаване през възлите понижават значително своята вирулентност.
  • Те служат като депо за задържане на излишната лимфа.

Възлите допринасят и за придвижването на лимфата, което става чрез свиване на гладката мускулатура на капсулата – трабекулите. Младите хора, тоест децата, имат по-добре развити лимфни възли. В напреднала възраст фагоцитната активност на възлите отслабва, а част от тях атрофират и се заместват от мастна тъкан. Лимфните възли работят като филтри за отстраняване на микроби, които могат да ви разболеят. Лимфните възли имат малки канали, които ги свързват един с друг. Тези канали съдържат вещество, наречено лимфа – бистра течност съдържаща левкоцити (бели кръвни клетки). Освен във врата си, знаете ли къде другаде има лимфни възли? Зад коленете, в мишниците и в слабините – и то това са само няколко от местата.
Сега вече сте още по-спокойни, нали, след като знаете какво защитава тялото ви от лошите вируси. Но трябва да ви кажем, че защитата е още по-силна, защото лимфната ни система не е сама. Знаете неприятната за всички деца работа с ваксините, получавали сте поне една, но няма как, те са наистина много необходими. Чрез ваксините тялото ви е допълнително подготвено да се бори с тежки заболявания, които имунната система не може да пребори сама.
Но и това не е краят. Част от имунната ни система са още и: далакът и сливиците.

Далакът е най-сложно устроеният кръвообразуващ орган. Отвън той е покрит с капсула, от която излизат септи (трабекули). Тя е изградена от 2 слоя: външен (съединителнотъканен) и вътрешен (глаткомускулен). Наблюдават се видови особености в разположението на мускулните клетки и капсулата. Пространството между капсулата и трабекулите е изпълнено с ретикуларни клетки и червени кръвни клетки, които заедно с белите кръвни клетки образуват далачната пулпа. Тя може да е:
Последната бива:
Бяла далачна пулпа – това е мястото, където се локализират имунокомпетентните клетки. Тя представлява съвкупност от малпигиеви телца – особен вид лимфни фоликули, през вътрешността на които протича една артериола. Фоликулите образуват лимфоцити, с които се обогатява кръвта.
Червена далачна пулпа - представлява разположените между малпигиевите телца съставки на пулпата на далака: ретикуларни клетки, червени кръвни клетки, венозни синуси, кръвни капиляри, разпадащи се кръвни клетки и кръвни пигменти, които се задържат в цитоплазмата на ретикуларните клетки на червената пулпа – макрофагите.
Преходната област между бялата и червената пулпа се нарича „маргинална зона“ и се състои главно от Т- и В-лимфоцити и от единични макрофаги.

Сливиците представляват органи, които са част от лимфоепителния фарингеален пръстен, който огражда входа към дихателния и храносмилателния път. Сливиците се подразделят на сливици с трапчинки и сливици без трапчинки. Сливиците не притежават лимфоносни съдове. Такива съдове се разполагат само около тях, където се образуват лимфоносни мрежи, стоящи във връзка с по-големите съседни съдове.

Понякога човек има проблеми с имунната си система. Алергиите са едни от тези проблеми – често тя се обърква и гони полезни вещества, защото ги смята за опасни за организма. При някои заболявания, като лупус или ювенилен ревматоиден артрит, вместо борбата с микроби, имунната система се бори с добри клетки и това може да доведе до проблеми. Други проблеми на имунната система могат да се развият вследствие на заболявания като СПИН или рак.
Не можем да предотвратим нарушенията в имунната си система. Но ако те се появят, все пак могат да бъдат лекувани с лекарства, които ще помогнат на човек да се чувства добре. Ако имате проблем с имунната си система, вашият лекар може да ви помогне със съвети за това как да я излекувате и да се грижите по-добре за нея. Тези лекари се наричат имунолози и са лекари, които са се специализирали в проблемите на имунната система.
Най-простите съвети, които можете да спазвате за отлична имунна система са:

  • Мийте ръцете си редовно, за да бъдат избегнати евентуални инфекции.
  • Яжте питателна храна, най-вече плодове, зеленчуци и месо, но не тлъсто.
  • Правете упражнения, или по-точно прекарвайте много време навън в игри, особено сега.
  • Спете достатъчно.
  • И колкото и да е неприятно, ходете на редовни медицински прегледи.
  • И помнете, ако се чувствате страхотно днес, това е благодарение на вашата имунна система!


А знаете ли, че има и специална наука за имунната система. Нарича се имунология. Тя изучава устройството и действието на имунната система. Произлиза от медицинската наука и на ранните изучавания на причините за имунитета спрямо определени болести. Най-ранното известно споменаване на имунитета е Чумата в Атина през 430 г. пр. Хр. Тукидид отбелязва, че хората, които са прекарали по-рано болестта и са успели да се възстановят, са в състояние да се грижат за болните без да се заразят повторно. През XVIII в. Пиер-Луи Моро дьо Мопертуи прави опити със скорпионова отрова и наблюдава, че определени кучета и мишки са имунизирани срещу тази отрова.

Снимка: sxc.hu



Коментари
1 коментар

Десислава Петрова, 9 г.,

Публикувано на 21.05.2015

Това е интересна наука за човешкото тяло.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град