Космос

Начало | Космос | Какво е астрофотография?

Какво е астрофотография?

Аз детето | 2015-10-06

Какво е астрофотография?

Били ли сте някога толкова привлечени от красиво пълнолуние, че да излезете навън през нощта и да снимате невероятно изглеждащата и блестяща Луна? Или пък гледали ли сте снимки направени от космическия телескоп "Хъбъл"? Ако на поне един от двата въпроса отговаряте с "да" то вие вече сте практикували тази интересна професия или хоби и сте навлезли в света на астрофотографията. Това е нещо много лесно, само името е сложно. Астрофотографията, както може би вече сте разбрали, е чисто и просто правене на снимки на космически обекти, независимо дали с фотоапарат или с телескоп като "Хъбъл". Предметът на тези снимки може са е всичко от черните дупки до Луната и Млечния път.

Тази интересна професия или хоби е измислена за първи път през 1840 година, когато Джон Уилям Дрейпър прави първата снимка на Луната. Той прави това с първият в света фотоапарат наречен дагеротип. Съвременните фотоапарати, също като дагеротипа, успяват да снимат даден като улавят светлината отразена в него. Същото е и при астрофотографията, само че тук светлината идва от Космоса. Макар и създадена толкова отдавна астрофотографията винаги е била на мода, защото хората виждат в заснемането на нещо от Космоса красиво и велико постижение. Аматьори и професионалисти от целия свят винаги се стремят чрез телескопите и фотоапаратите си да правят спиращи дъха снимки на всичко: от близката до нас звезда до далечни планети и галактики. Всичко това става още по-примамливо дори за децата, защото в стремежа си да изучат Вселената докрай, учените създават все по-специализирани и в същото време лесни за използване техники и инструменти за постигане на по-голяма фотографска прецизност на огромни разстояния.

Много любители и професионални фотографи използват лентови и цифрови фотоапарати, за да заснемат красиви космически снимки. Тези фотоапарати обаче не са съвсем обикновени – те са така направени, че да могат да се монтират и свързват с различни телескопи и чрез тях да се добиват различни нива на увеличение, за да може да се подобри видимостта на съответния обект. Телескопите и стативите също и задържат камерите, така че да не мърдат и да не размазват изображенията. Разбира се това не е единственото, което ви трябва, за да станете наистина добри астрофотографи. Има написани много пътеводители и помощни книги, чрез които можете да се научите как с вашия фотоапарат да снимате по най-добрият начин. Съществуват дори фотоапарати с дистанционно, които да подпомагат любителите, които искат да станат професионалисти. Друго оборудване включват различни лещи за увеличение на снимания обект и много други.



Всеки начинаещ астрофотограф трябва да знае обаче, че не всички предизвикателства свързани с това интересно хоби. Например, представете си, че в снимките ви не трябва да личи, че са правени по време на буря, когато въздухът е бил пълен с частици от прах, влага и досадни насекоми. Опитните астрофотографи са открили няколко начина за справянето с тези пречи, като например ръчната изработка на скоби чрез които се закрепва нещо като палатка около камерата за снимане. Ако сте решили да се занимавате запомнете, че за тази дейност учебници няма, но много опитни астрофотографи са съзадали свои сайтове, в които дават полезни съвети. За да бъдете добри астрофотографи е необходимо да преодолеете тези пречки, докато експериментирате с различни начини на заснемане на обектите и с настройките на вашите фотоапарати. Така често ще успявате да заснемате далечни космически обекти. Една от основните цели на астрофотографията е да се заснемат най-редките космически обекти.

Снимки: freeimages.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град