Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Как технологиите разбират гласовите ни команди?

Как технологиите разбират гласовите ни команди?

Аз детето | 2019-04-04

Как технологиите разбират гласовите ни команди?

Чували ли сте някога за Сири? А опитвали ли сте да търсите нещо с Google като му го кажете, вместо да го напишете? Поръчвали ли сте пица на Алекса? Днешните така наречени гласови асистенти могат да ви помогнат с почти всичко! Те са едни от най-новите и същевременно с това от най-старите технологии! Гласовите помощници са програми на цифрови устройства, които слушат и отговарят на вербални команди. Потребителят може да каже: „Какво е времето?“ И гласовият асистент ще отговори с метеорологичния отчет за съответния ден и местоположение. Знаете ли, че дори бихте могли да кажете: „Разкажи ми една история“ и асистентът веднага ще ви намери приказка. Да командваш някаква технология с гласа си вече не е нищо чак толкова ново и въпреки това е доста интересно и очарователно. Знаете ли ние колко се радвахме и колко учудени бяхме, когато разбрахме, че можем да командваме музикалния плейър на телефона с гласа си, като му казваме да пуска следващата песен или да спре на пауза. А сега можеш да правиш и още толкова много неща само с гласови команди.

Гласовите асистенти са толкова лесни за използване, че много хора забравят да спрат и да се попитат как работят. Как ни разбират какво точно искаме? Магия ли е? Сложна система от кодове? Един истински човек, който слуша на другия край? Отговорът е по-малко сложен, отколкото си мислите. Всичко започва със сигнална дума. Някога викали ли сте името на приятел, за да привлечете вниманието му? По същата причина потребителите казват имената на своите гласови асистенти. Те биха могли да кажат: „Хей, Сири!“ или просто „Алекса!“. Каквато и да е сигналната дума, тя събужда устройството. Тя сигнализира на гласовия асистент, че трябва да започне да обръща внимание на звуците около себе си. След като гласовият асистент „чуе“ сигналната си дума, той започва да записва. Устройството изчаква пауза, за да знае, че сте завършили заявката си. След това гласовият асистент изпраща записаната ви заявка през интернет в своята база данни.

След като командата ви попадне в базата данни, заявката ви се сравнява с други заявки. Всички те са разделени на отделни команди, които гласовият ви асистент може да разбере. Базата данни след това изпраща тези команди обратно към гласовия асистент. След като получи командите, гласовият помощник знае какво да прави. Устройството може да зададе въпрос, за да се увери, че разбира какво искате. Ако „мисли“, че разбира, гласовият асистент ще изпълни задачата, която сте поискали. Най-впечатляващото е, че всичко това се случва за секунди – представяте ли си? Ако някога сте използвали гласов асистент, знаете, че всичко това се случва много бързо! Ако кажеш: „Хей, Сири! Какво е времето?“ Сири докладва за секунди. Колкото повече упътвания получават устройствата, толкова по-бързо и по-бързо ще се „научат“ да обработват заявките ви, защото ще имат по-голяма база данни.

Гласовите помощници се подобряват през цялото време. Те се „учат“ по същия начин както хората. Често се случва хората да попитат нещо с глас и да получат отговор, който никога не са очаквали, защото всеки път, когато това се случи, гласовият асистент се „научава“ от грешката си. Ако кажете: „Алекса, пусни рок музика“, и ако получите вместо това поп музика и веднага кажете на Алекса да спре, това показва на устройството, че командата, която е получила от базата данни, е грешна. То комуникира с базата данни и се опитва да поправи резултата за следващия път.

Гласовите асистенти могат да направят всичко, за което се сетите. Те отговарят на въпроси, осъществяват обаждания и дори могат да контролират неща от дома ви като светлините и телевизора! Звучи ли това като научна фантастика? Помислете отново! Над 35 милиона европейци вече използват гласови асистенти и броят им нараства!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град