новини детски

Начало | новини детски | Как се сърфира безопасно ще разберат децата от Пловдив на специални семинари

Как се сърфира безопасно ще разберат децата от Пловдив на специални семинари

Аз детето | 2018-02-02

Как се сърфира безопасно ще разберат децата от Пловдив на специални семинари

Поредица от безплатни семинари по безопасен интернет за деца ще се проведе в Пловдив. Първият ще започне по време на международния ден за безопасен интернет – 6 февруари. Инициатори на поредицата са основателите на Фондация Smarty Kids, Иван Станчев и Георги Балабанов. Те предвиждат няколко семинара, в които да бъде осъществен диалог с децата с цел изграждане на технологична грамотност и култура при използване на съвременните технологии и социални мрежи. Ще бъде обърнато внимание и на погрешното отношение към технологиите, което прави от децата зависими консуматори, вместо творци на дигитално съдържание и продукти. Срещите са предвидени за 6-ти, 10-ти и 11-ти февруари в Пловдив.

„Целият живот на нашите деца ще премине под влиянието на интернет и новите технологии. Колкото по-рано детето се научи отговорно и безопасно да използва интернет и да познава възможностите, които предоставят новите технологии, толкова по-успешно ще може да участва в обществото на 21 век.“, казва Иван Станчев. Въпреки възрастовите ограничения, много деца създават свои профили в социалните мрежи още преди да са навършили 13 години. Според годишния доклад на УНИЦЕФ „Състояние на децата по света през 2017 г.: Децата в дигиталния свят“, 1/3 от българските деца са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо, а 1/5 от тези деца са се срещали с непознат, в резултат на онлайн взаимодействие.

Тенденциите сочат още, че всяка изминала година процентът на децата, които използват интернет се завишава, а възрастовата граница пада. Според Георги Балабанов изграждането на култура на технологична грамотност трябва да започне още от началното училище. Разбирането на технологиите и умението да се борави с тях безопасно, са също толкова важни, както четенето и писането.

Събитията по безопасност в интернет и отношение към новите технологии са подходящи за деца във възраст 9-12 години. Те ще се проведат в сградата на Търговски център Grand, етаж 4 в офиса на Фондацията.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град