новини детски

Начало | новини детски | Как децата да развият дигитална грамотност? Отговаря Агенцията за закрила на детето

Как децата да развият дигитална грамотност? Отговаря Агенцията за закрила на детето

Аз детето | 2018-02-06

Как децата да развият дигитална грамотност? Отговаря Агенцията за закрила на детето

Как децата да развият дигитална грамотност? Как да отсяват информация от дезинформация в интернет? Отговори на тези въпроси ще дадат организаторите на „Дни на медийна грамотност“, които ще се проведат във връзка с международния Ден за безопасен интернет – 6 февруари. Той ще бъде отбелязан в 120 държави, сред които и България.

На 6-и в детския научен център „Музейко“ ще бъде даден старт на Националната кампания за провеждане на „Дни на медийната грамотност“ с подкрепата на новосъздадената Коалиция за медийна грамотност, която обединява 14 неправителствени организации, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето към Министерски съвет. В рамките на мероприятието Йоана Захариева, председател на Съвета на децата ще представи инициативата на детския консултативен орган към ДАЗД.

Съветът на децата към ДАЗД организира в рамките на националната инициатива прожекции на филма на „Кой е срещу теб в мрежата“ в 15 области в страната – Силистра, Русе, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Видин, Враца, Перник, Велико Търново, Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Сливен, Бургас. След прожекциите на филма на БНТ, ще се проведат дискусии за онлайн безопасността на децата.

Официалното начало на инициативата на Съвета на децата към ДАЗД ще бъде дадено на 8 февруари в основно училище „Елин Пелин“ в Перник.

Какво е медийна грамотност според ДАЗД?

Способност да се намира, преценява, използва и произвежда правдива информация в изобилието от медийни и дигитални източници и умения за ефективно и конструктивно взаимодействие с други хора в онлайн среда.

Как медийната грамотност помага на децата?

  • Развиват умения за критично мислене, които са им от полза както във виртуалния, така и в реалния свят. Разбират как се формират и какви са целите на различните медийни послания.
  • Разпознават дезинформация и лъжливи внушения.
  • Възползват се от богатството от информация, за да се учат, образоват и развиват.
  • Предпазват се от злоупотреби и посегателства онлайн.
  • Стават пълноправни участници, а не само консуматори в съвременната информационно-медийна среда. Изразяват позиции по различни въпроси, които ги засягат.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град