Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Как мислите, че мислим?

Как мислите, че мислим?

Мирела Любенова | 2018-08-26

Как мислите, че мислим?

Затворете очи и внимателно следвайте инструкциите, които сега ще ви дадем. (Да, можете да отворите очите си, за да прочетете, но след това да ги затворите, когато е необходимо!) Представете си един голям дракон летящ леко във въздуха над голям замък в слънчев пролетен ден. Можете ли да го видите в ума си? Сега пък помислете за един от любимите си приятели или роднини. Сетете се за някой хубав спомен с този човек. Може би сте ходили на планина или море с тях, играли сте на нещо забавно или пък са ви подарили най-хубавия подарък на света, нещо за което сте мечтали от толкова дълго или... да, схванахте! Колко хубаво, а сега бързо кажете колко е 10+25! Получихте ли верния отговор? Надяваме се, че да! Сега веднага си представете 250 коали, които ядат бонбони, докато 250 кенгурута им ги подават в лапите.

Питате се защо ви накарахме да правите тези абсурдни упражнения с мозъка си? Просто искахме да ви покажем колко невероятен е той! Със сигурност никога не сте виждали истински дракон. Може да не сте виждали жива коала или кенгуру. Но това не спира ума ви да генерира ярки образи в главата ви на сцените, които описахме. Вашият мозък също може да решава бързо задачи или да възпроизведе спомени отпреди години. И познайте какво? Това е само върха на айсберга, той може да прави още куп неща. На практика няма никакви ограничения за мислите, които можете да мислите. Но как точно се случва това?

Учените ще ви кажат, че отговор на този въпрос няма, почти невъзможно е да се намери. Въпреки всичките ни постижения в науката през годините, сме постигнали забележително малък напредък в това как точно мозъците ни създават и обработват мисли! За щастие много учени продължават да изследват мозъка, опитвайки се да отключат тайните му. Съвременната технология помага за тяхното търсене на знания. Например, машини за магнитно резонансно изображение (MRI) могат да се използват за наблюдение и измерване на електрическата активност в мозъка. Благодарение на тези машини учените могат да открият кои части от най-невероятния човешки орган са активни по време на различни дейности. Знае се, сигурно и вие знаете, че в мозъка ви протичат различни импулси в зависимост от това дали си представяте вкусен сладолед или решавате задача по математика. По същия начин, писането на съчинение ще активира различни части на мозъка от четене на романи или гледане на телевизия. Но това е единственото, което знаем досега!

Текущите изследвания показват, че мислите възникват чрез сложните взаимодействия на мозъчните приблизително 100 милиарда нервни клетки, наречени неврони. Невроните могат да предават и приемат електрически нервни сигнали със скорости, които се приближават до 321 километра в час.

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град