зоокът

Начало | зоокът | Интересни факти за калинките

Интересни факти за калинките

Аз детето | 2015-12-11

Интересни факти за калинките

1. В света има около 5000 различни вида калинки. Те главно се различават по своите цветове и точки, но най-популярните и често срещани са тези със лъскавото, червено тяло със седем черни точки.

2. В много култури по света калинките са символ на късмета. Повечето хора ги харесват, защото те са красиви, елегантни и безопасни. Но земеделците направо ги обожават, защото калинките обичат да ядат листни въшки и други насекоми, които изяждат растенията. Само една калинка може да изяде до 5000 насекоми през живота си.

3. Повечето калинки имат овално тяло с шест къси крачета. А в зависимост от вида калинките могат да имат цветни точки, ивици или да нямат нищо цветно. Седемточковите калинки могат да бъдат или оранжеви, или червени с по три точки от всяка страна на тялото и една по средата. Те имат и черна глава с две бели точки от двете й страни.

4. Калинките са цветни поради една основна причина. Цветовете им казват на хищниците: „Яжте нещо друго! Аз съм ужасна на вкус!“. Когато калинката се чувства застрашена, отделя мазна, лоша на вкус течност от краката си, която й помага да не бъде изядена от своите врагове. А някои видове калинки могат да се преструват на умрели. А кои са техните врагове? Калинките са основна храна за птиците, но също и за жаби, оси, паяци и водни кончета.

5. Калинките снасят яйца. Това те правят от долната страна на листата на растенията, където обикновено се събират листните въшки, за да могат малките калинки(или по-точно ларвите, от които ще пораснат калинки) да се хранят. Ларвите, които се различават по форма и цвят се появяват в рамките на няколко дни след снасянето на яйцата.

6. Ларвите растат изключително бързо и сменят кожата си няколко пъти. След това се закачат на някое листо с нещо като опашка и се превръщат в какавиди. В рамките на една или две седмици какавидите се превръщат в калинки.

7. Калинките могат да бъдат щастливи в много различни природни среди. Те могат да живеят както в пасища, така и в гори, градове, както и по бреговете на реките.

8. Калинките са най-активни от пролетта до есента. Когато времето се застуди те си намират топло, уединено място, в което чакат времето отново да се стопли. Такива места най-често са в хралупи по дърветата, под камъните и дори в къщите на хората. Всъщност под уединено място, искаме да кажем, място в което няма други животни, иначе в едно място може да седят хиляди калинки.

9. Калинките могат да летят добре и достигат от 75 до 91 размаха на крилата в секунда.

10. Колкото по-възрастна става една калинка, толкова повече цветовете й избледняват.

11. Въпреки че повечето видове калинки ядат насекоми, има три вида, които ядат и растения и те се считат за вредители.

12. През 1999 година за един от опитите си НАСА изпраща калинки в Космоса, за да се разбере дали ще оцелеят в безтегловност.Коментари
6 коментара

богомила балемезова, 10 г.,

Публикувано на 22.02.2016

сладко

Александра Йорданова, 9 г.,

Публикувано на 13.04.2016

Много хубави факти. Браво!!!

Дияна Маринова, 8 г.,

Публикувано на 12.09.2016

Обичам калинките. Прекрасни са, най-красивите насекоми.

Гъби Димитрова, 10 г.,

Публикувано на 09.01.2017

Много обичам калинките

Надя Карамфилова, 12 г.,

Публикувано на 10.06.2017

Това е супер интересно и правилно разумно хареса ми много. :-P

Дани Славови, 6 г.,

Публикувано на 20.03.2023

Обичате Ли Калинката Повече от Париж

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град