Растения и животни

Начало | Растения и животни | Къде живеят охлювите?

Къде живеят охлювите?

Аз детето | 2016-02-04

Къде живеят охлювите?

Може би невинаги забелязвате тези малки създания, които се движат с домовете си и обичат да се показват навън, само когато вали дъжд, но те са там винаги. И всеки път, когато ги забележим ги разпознаваме от пръв поглед – меки, безформени петна с антени и черупка на гърба си. Те са като малки хитри същества, живеещи около нас незабелязано, в градините и парковете, дъвчейки някое растение.
Живеейки своя спокоен живот под прикритието на тъмнината, земните охлюви са се справили добре за себе си: заедно с водните охлюви те са номер две в списъка на най-многобройните животни на Земята, преди тях са само насекомите. Има 43000 вида охлюви, които живеят в морето, в сладководните води или на сушата. Петстотин вида охлюви живеят само в България. Не е изненада, че охлювите са „братовчеди“ с други животни с черупки, като миди и стриди, а пък те са свързани с калмарите и октоподите. Всички принадлежат към една група от твърде разнообразни животни, наречена мекотели. Първият охлюв е живял преди около 550 000 000 години на морското дъно. След това, преди около 286000000 години, някои видове охлюви се преместват на сушата и започват да дишат с бели дробове, вместо с хриле. Те очевидно намерили живота на сушата за прекрасен, защото земните охлюви, за които говорим, сега живеят почти навсякъде: от пустините до тропиците, от морското равнище до планинските върхове, както и във всички части на света, с изключение на Антарктида.
Все още има много охлюви в морето и много от нас са се възхищавали на техните красиви черупки. Но на сухоземните охлюви много хора не се радват. Например градинарите често се ядосват на охлювите, които нанасят много вреди на растенията им докато се хранят. В действителност, повечето сухоземни охлюви са полезни и правят много малко бели. Охлювите са важни, тъй като са храна за други диви животни, включително бозайници, птици, влечуги и насекоми. Те също са източник на калций за хищниците, защото тяхната черупка е направена от него. В стари времена, любимата и най-евтина храна за римските войници са били охлювите. Днес някои охлюви са гурме деликатеси в менюто на изискани ресторанти по целия свят.

И след като разбрахме колко много видове охлюви има сме убедени, че вече можете сами да дадете отговор на въпроса: „Къде живеят охлювите?“. Отговорът е – навсякъде около нас. Те дори могат да живеят на места, където е твърде горещо. Но в такъв случай те гледат да са скрити в най-затъмнената зона и да не излизат често от черупките си. Ето защо, ако искате да видите охлюви, ще трябва да ги търсите, когато времето навън е дъждовно и облачно. Те се радват на влажни места. Някои хора предполагат, че не съществуват охлюви, живеещи в пустинята, но това не е вярно. В действителност има изобилие от доказателства, които показват, че тези приятели там си живеят повече от добре. Те са склонни да прекарват голяма част от времето си вътре в черупката, вместо извън нея. Други видове сухоземни охлюви пък живеят само под земята, като къртиците. Затова, някога когато вали и вие сте навън вгледайте се в пръстта и ще забележите как оттам излизат малки охлювчета, за да се нахранят с растения. Те живеят много плитко под земята, само до 10 сантиметра под повърхността й, затова много лесно разбират кога вали дъжд и излизат много бързо, точно след като е започнало да вали. Макар по природа да са много бавни животни, земните охлюви са много инстинктивни, когато става въпрос за техните местообитания и оцеляването им.
Интересно е, че охлювите не живеят на едно и също място през целия си живот, а точно обратното. Понеже носят дома на гърба си, те непрекъснато се движат от едно място на друго и никога не остават в едно местообитание за повече от два дни. Това е така, защото както вече разбрахме, те обичат влагата и цял живот се опитват да намират места, които биха могли да са по-хладни и влажни от другите, на които вече са били.

Охлювите са самотници, но те често влизат в контакт един с друг, особено по време на хранене, когато намерят изобилие от храна и я споделят с останалите.

Още нещо интересно за охлювите:

  • През по-голямата част от живота си охлювите стоят в черупките си. И също като мечките те спят зимен сън.
  • Растежът на охлюва изцяло зависи от метеорологичните условия; те обикновено предпочитат да е влажно.
  • Охлювът има около 15 000 миниатюрни остри зъби.
  • Средната продължителност на живота на един охлюв е 5-10 години.
  • Гигантският африкански охлюв е един от най-големите в семейството на мекотелите.
  • Гигантският африкански охлюв може да снесе най-много между 100 и 400 яйца в един сезон. Тези охлюви могат да оцеляват и при по-студено време.
  • Броят на охлювите се увеличава най-бързо през лятото, през по-влажна пролет.
  • В България се срещат над 372 вида охлюви-сухоземни, морски, сладководни. Някои от тях са без черупка, наричат се голи охлюви или плужеци. Черупката им е закърняла и скрита в мантията. Сред голите охлюви от рода Милакс има ендемити (срещащи се само тук) за България. Един от тях е дълъг до 25 mm, на цвят е гълъбовосивкав на черни мрежовидно разположени петънца. Среща се по Черноморското крайбрежие на Странджа, в Родопите и край река Ерма при град Трън.
  • Красивата черупка на най-големия ни черноморски охлюв – рапаната, се продава като сувенир. Черупката е висока до 12 cm. и широка до 8 cm. Този охлюв е пренесен случайно през 40-те години на 20 век в Черно море от източната част на Тихия океан и бързо се е разпространил масово. Рапаната нанася щети, тъй като се храни с черна мида, като отваря черупката й.

Снимка: freeimages.com

Вижте още:
Охлюв за домашен любимец?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град