зоокът

Начало | зоокът | Интересни и готини птици

Интересни и готини птици

Аз детето | 2014-10-13

Интересни и готини птици

Ние хората често си мечтаем да можем да летим. Когато си представяме някакви добри същества, ги изобразяваме с крила. Супермен може да лети, също както и ангелите. Всичко това означава, че ние хората просто завиждаме на птиците, пише "Дейли Мейл". Дори и след десетилетия на изследвания на дивата природа, никога не стана ясно как точно от еволюцията е произлязло нещо толкова прекрасно, толкова съвършено, като перата, които им позволяват да летят. С топлокръвни, високо-енергийни тела, птиците имат силни четири камерни сърца и мозъци, които са много по-развити от тези на влечугите, от които са произлезли. Пернатите инвестират много време и енергия в отглеждането на малките си, което е в основата на това, което те и бозайниците правят. Всичко е базирано на високи нива на интелигентност. Твърди се, че някои птици са толкова умни, колкото и човекоподобните маймуни. Ето защо не е странно, че те са един от най-изследваните животни на Земята.

Хулиганите на природата

Ако става въпрос само за птичи полет, то нищо не може да се сравни с бързолета. Колко време мислите, че прекарват те в летене? Отговорът ще накара дори най-незаинтересования от птиците човек да се учуди.
След като се научат да летят повечето бързолети няма да кацнат докато не дойде време да се размножават, а това може да отнеме цели четири години. Разстоянието не означава нищо за един бързолет. Изчислено е, че могат да прелетят по около 805 км на ден.
Бързолетите дори спят докато летят. Миграцията им до Африка, която се случа веднъж на две години, е като че ли най-краткото им пътуване. За бързолетите може да се каже, че летенето не е това което правят, те самите са един голям полет.

Най-големият импресионист на планетата

Мочурното шаварче е малка кафява птичка, на пръв поглед абсолютно незабележима. Когато запее обаче се превръща в една от най-знаменитите и екстравагантни птици на планетата.
Мочурното шаварче може да пее без прекъсване в продължение на цял час, през който да създаде песен с такова остроумие и изобретателност, че да ви накара да слушате зашеметени. Тази птичка е най-известна с това, че включва в репертоара си песни и на други видове птици, като понякога ги променя, според своето виждане.
Мочурното шаварче е един от най-великите певци в света. Невзрачно на външен вид, сливащо се с околната среда, то успява да изпее всички цветове, които липсват в окраската му.

Убийци с вградени шумозаглушители

За хищните птици съвършенството е единственият вариант. В човешките очи те са въплъщение на всичко, което ни внушава благоговение пред дивата природа. Нощните грабливи птици попадат в своя собствена отделна категория: става дума за совите, разбира се.
Има 249 вида от тях имат светло лице с големи очи, което ни напомня за нас хората и може би това е една от причините, поради които ги свързват с изключителна интелигентност. Совите не са съвсем като прилепите, но когато стан въпрос за работа при слаба светлина е наистина са най-добрите птици в света.
Очите им са фиксирани в орбитите им, така че за да компенсират те тревожно и наистина по човешки начин въртят главите си. Това става със свръхчовешка бързина и ни кара да си мислим, че совите въртят главите си на 270 градуса; те имат 14 шийни прешлена, за да правят това движение.
Слухът на бухала е около 10 пъти по-добър от човешкия. Някои видове имат асиметрично разположени уши, което им позволява да локализират с точност източника на звука: снежните бухали например могат да се спуснат директно върху леминг скрит в тунел под снега. В същото време те имат уникалната способност да летят без да издава звук. Совите са склонни да летят много бавно, за да разглеждат света подробно чрез основните си изострени сетива – зрението и слухът, като при това го правят напълно безшумно.

Криле които удрят 80 пъти в секунда

Става дума разбира се за колибрито. На света няма същество, подобно на тях. По отношение на маневреност и гъвкавост те са върховните аеронавти. Е движат крилете си толкова бързо, че не се виждат и изглеждат като "заковани" във въздуха.
Колибрито може да лети назад, също толкова добре, колкото и напред и е толкова дребно същество, че изглежда като насекомо. От всички птици на света колибрито има най-скъпия начин на живот от енергийна гледна точка. В цялото животинско царство само някои насекоми имат по-бърз метаболизъм.
Нектарът е в центъра на живота им, но сам по себе си той не е достатъчен. Те трябва да го допълнят с протеин от насекоми и паяци с меки тела. Любопитно е, че ритъмът на сърцето им може да достигне 1260 удара в минута и е около 250 удара в минута, когато са в покой. Телесната им температура е около 41 градуса по Целзий, а през нощта пада до 21 градуса.

Снимка: freeimages.com

Прочетете още:
Топ пет на най-големите птици в света
Какво знаете за морските птици?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град