любопитно

Начало | любопитно | Хиляди домати изпълниха улиците на испанското градче Буньол – време е за „Томатина“!

Хиляди домати изпълниха улиците на испанското градче Буньол – време е за „Томатина“!

Аз детето | 2017-08-30

Хиляди домати изпълниха улиците на испанското градче Буньол – време е за „Томатина“!

Испанското градче Буньол, област Валенсия, днес е домакин на традиционната битка с домати. Томатина е най-големият доматен фестивал в света. Провежда се всяка година, в последната сряда на месец август, и всъщност е най-големият бой с домати в света! Това събитие привлича точно толкова многохилядна публика и участници, колкото и Октоберфест в Германия.  Местните очакват фестивала с изключително нетърпение и невъобразима емоция.

Всяка година доматите, които са негодни за употреба, грижливо се трупат за този исторически бой. Наричат го още грубо сражение, в което целия град почервенява.  Фестивалът продължава една седмица с много музика, паради, танци, фойерверки и всичко друго, което обичайно е част от един фестивал. В нощта преди великия доматен бой, участниците се съревновават в състезание по приготвяне на паеля. В 10 часа сутринта в деня на доматеното сражение първото събитие на Томатина е покриването на дървен стълб с мазнина. Камиони влизат в града и стоварват тонове домати. Но технически фестивалът не започва, докато някой смелчага не изкачи намазания с мазнина стълб и не достигне пушения свински бут на върха му.  Това, разбира се, е почти невъзможно и никой няма търпение да чака някой да се мъчи да се изкачва по омазнения стълб, затова боят просто и непринудено започва… и всичко се превръща в един огромен, доматен, червен хаос.

Всеки се бие за себе си, реално никой не знае защо, и всичко това продължава точно един час. След това никой няма право да хвърля повече домати.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град