любопитно

Начало | любопитно | В Червено море намериха неизвестни за науката светещи същества

В Червено море намериха неизвестни за науката светещи същества

Аз детето | 2016-02-05

В Червено море намериха неизвестни за науката светещи същества

Международен екип от биолози е открил нов вид флуоресцентни полипи, живеещи в черупките на ракообразни. Резултатите от изследването са представени в списание PLoS ONE.
При изследване на биологичното разнообразие на коралов риф край Саудитска Арабия в Червено море биолозите са изследвали подводните организми излъчващи светлина в ултравиолетовия спектър с помощта на жълти филтри. В резултат на това са открити флуоресциращи същества, подобни на хидрите.

Новият вид от Червено море оформя колонии, съставени от миниатюрни черупки, украсени с гирлянди от зелени светлини (20-35 мм дължина) на коремоногите Nassarius margaritifer. Тези мекотели се заравят в пясъка през деня, а през нощта изпълзяват на повърхността на дъното за да ловят други безгръбначни. Въпреки приликата си с хидрите (единични здраво прикрепени за дъното полипи, с дължина от 1 до 20 милиметра), новооткритите полипи често се срещат в колонии и се размножават с пъпкуване, отделяйки нов организъм, подобен на малка медуза.

Според зоолозите, флуоресценцията около устата на полипите може да е за привличане на плячка. Тя се вижда добре на лунна светлина, при залез и преди изгрев слънце.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град