новини детски

Начало | новини детски | Деца от Стара Загора написаха книга за българчета, които живеят в чужбина

Деца от Стара Загора написаха книга за българчета, които живеят в чужбина

Аз детето | 2018-03-22

Деца от Стара Загора написаха книга за българчета, които живеят в чужбина

Децата от 3 „в“ клас на ОУ „П. Р. Славейков“ в Стара Загора са написали книга, която да бъде изпратена на техните връстници, които растат и живеят извън пределите на родината ни. Книгата е специален подарък, това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора, цитирани от агенция „Фокус“.

„Тази книга е крилата жар-птица. В нея всеки ред е любов. Любов към България, видяна през очите и преживяна в сърцата на 26 момичета и момчета. Разказите за различни краища на родината са написани от девет-десет годишни деца, но всяка дума е продиктувана от сърцата им, защото те изучават с благоговение и любов родния език, историята и природата ѝ не само в класната стая, но и пътувайки във всяко кътче на най-древната държава в Европа“, обяснява техният учител Соня Рачева.

По думите ѝ усилията са насочени към осъществяване на контакти с български училища и български учители в чужбина, за да може чрез тях книгата да достигне до повече българчета извън България. Книгата „България живее в мен“ е богато илюстрирана със снимки от личните архиви на децата и техните семейства. Тя ще бъде представена на 26 март 2018 г. от 18.30 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Издава се с подкрепата на СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“.

„С тази книга искаме да разкажем за България, за красивите природни обекти, културни и исторически забележителности, видени през очите на нейните деца. Искаме да възродим интереса на децата и сънародниците ни извън България, желанието им да поддържат живи връзките със своите приятели, близки, със своите сънародници от страната, искаме да поддържаме пламъка на родолюбието, което всеки носи в душата си! Тези хора са българи, посланици на страната ни – те създават образа и нагласата и на останалия свят към България. Нека протегнем ръце и съграждаме мостове, защото когато сме заедно, сме силни!“, призовават организаторите на събитието.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град