спорт

Начало | спорт | Бадминтонът – приятен и интересен летен спорт

Бадминтонът – приятен и интересен летен спорт

Аз детето | 2015-05-25

Бадминтонът – приятен и интересен летен спорт

Лятото все повече приближава и се усеща. А какво е лятото – почивка, време за разходки и игри на открито, а защо не и за малко спорт? Много спортни игри и забавления ще има на детската „Игриада“, ще участвате и вие, ако дойдете на 6 юни в софийския парк „Заимов“. Запишете се тук.
Горещо ви препоръчваме бадминтон. Той е приятен, лесен и интересен спорт. Всъщност увлекателната игра с ракети и перце трябва да е известна на всеки, все пак тя е на повече от 2 хиляди години. Бадминтонът първоначално бил известен като Battledore and shuttlecock („бата и перце“) — игра, оформила се най-вероятно още преди 2000 години в Египет и Древна Гърция. Оттам се разпространила на изток до Китай, Япония, Индия. Произходът на перцето не е изяснен. Предполага се, че са използвали корк за съхраняването на пера за писане и станало популярно полученият предмет да се подхвърля и удря.
През XVIII век играта се наричала Poona („пуна“) в Индия, откъдето разположените тогава там офицери от Британската армия я донесли в Европа. Селяните в средновековна Англия я играели и лесно се превърнала в любима детска игра. През 1830 година семейство Съмърсет постигнали рекорд от 2117 непрекъснати удара на перцето.
Името бадминтон идва от имението Бадминтон (Badminton House) — резиденция в Глочестършир на дука на Буфо, където в края на 50-те години на XIX век се появила нова версия на Battledore. Айзък Спрат — търговец на играчки от Лондон, публикувал през 1860 година книга „Батълдор от Бадминтон — една нова игра“, но за съжаление не е оцеляло копие. Кога точно Батълдор става Бадминтон не е ясно, но първите правила на играта са написани още в Пуна, Индия от британските войници и не се различават много от сегашните. Играта била много популярна в Англия през 70-те и 80-те години на XIX век, но по-скоро като обществен отдих на открито, отколкото като спорт. През 30-те години на XX век Дания, Съединените щати и Канада станали разпалени почитатели на играта и през 1934 г. била основана Международната федерация по бадминтон.

От този момент нататък бадминтонът не само е световнопризнат спорт, но и смятан за най-добрият спорт за деца. Това е така, защото правилата са много лесни и носи редица ползи.

Бадминтон се играе на правоъгълна площадка или на тревата. В класическия вариант на бадминтон площадката трябва да бъде разделена на две. Задачата на играчите е да изпратят перцето чрез ракетата в половината на противника, така че той да не може да го удари. Дори и само това да знаете, пак е достатъчно, за да се забавлявате с бадминтон. Още няколко допълнения са:
Бадминтонът се играе индивидуално или по двойки (може и смесени).
Играят се 2 от 3 гейма, като всеки гейм продължава до 21 точки. Тук важи правилото за всяка грешка е точка, като спечелилият точката винаги изпълнява началният удар (сервиз). При 20 : 20 точки се играе до 2 точки разлика, но не повече от 30 точки.
При единична игра: ако сервиращия е четен брой точки – 0, 2, 4 ,6 и т. н. трябва да изпълни сервиса от дясната страна на полето, без да настъпва линиите и без да вдига ракетата над кръста. При 1, 3, 5, 7... точки сервисът се изпълнява от лявата половина на игрището и съответно посрещачът трябва да посрещне перцето в противоположния диагонал на корта.
При игра на двойки: важат същите правила, но ако сервиращият е спечелил разиграването бие от другата страна, а посрещачите запазват позициите си. При загуба на сервиса, противниковата страна бие спрямо точката – дали е четна или нечетна.
При единично се играе до първата странична линия и до най-задната крайна линия, а при двойки сервисът е ограничен до първата задна линия, а иначе се играе до втората странична и до втората крайна линия. Играчът няма право да удря 2 пъти перото, както и да надвесва ракетата над мрежата в противниковото поле – „бъркане“.

Екипировката за бадминтон няма нужда от нищо специално: просто тези дрехи, с които ви е най-удобно, както и перце и ракета.

Ето и нашите причини, заради които обичаме бадминтон и го намираме за полезен:
1. Забавен е – няма нищо по-приятно от това в хубав слънчев ден да отидете в парка или дори в близкото училище и да поиграете.
2. Социализира ни – ако се присъедините към някои клуб по бадминтон ще откриете, че ще станете още по-отворени към общуването и самостоятелни. Там ще можете да се смесите с различни хора, да общувате с тях и дори да си намерите много много нови приятели.
3. Бърз спорт – дори на пръв поглед да не изглежда така, бадминтонът е най-бързият спорт в света. Само си представете, че опитните играчи могат да ударят перцето, така че то да развие скорост от 89 метра в секунда, колко яко само...
4. Развива рефлексите – определено са нужни много бързи рефлекси, за да можем да успеем да ударим толкова бързо перце. Няма какво друго да кажем.
5. Развива способността да взимаме бързи и стратегически решения.
6. И най-важното за нас и вас: играта на бадминтон укрепва очните мускули и подпомага устойчивостта на зрението – особено при децата, които прекарват много часове пред монитора.
7. Цялото ни тяло се раздвижва – за една игра на бадминтон е нужно да включим цялото си тяло, за да удряме, гоним и хващаме перцето.
8. На по-високо ниво на игра бадминтонът изисква отлична форма — играчите се нуждаят от добре развито дишане, сила и бързина. Това е също така и техничен спорт, изискващ добра координация между ръка и поглед, както и усъвършенстване на уменията за боравене с ракета.

Вече гледате с други очи на бадминтона, нали? А искате ли да научите и още интересни неща за него, да го опитате като професионалисти и дори да спечелите награда, регистрирайте се за нашата „Детска Игриада


Генерален партньор на Детска Игриада е ЧЕЗ Груп.
 
Спортният празник се провежда с любезното съдействие на „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД, Decathlon, International House Sofia, Starbee, Lunchbox, Флорина, Фамилия и в партньорство със Столична община.
 

Партньори на събитието – АСЕМ Груп, Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по тенис, Българска федерация по бадминтон, СК“Приорити спорт“, КБИ „Айкибудо“ и Drop In.
 

Медийни партньори: Dnes.bg, Az-jenata.bg, Tialoto.bg, BulgariaOnAir. Национална мрежа за децата, Дневникът на мама и Програмата Kids.Коментари
1 коментар

Atanas ilief, 13 г.,

Публикувано на 06.12.2017

iskam dase zapiha pri vas

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град