спорт

Начало | спорт | Шах турнир в City Center Sofia – малки шампиони ще премерят сили с всички, които пожелаят

Шах турнир в City Center Sofia – малки шампиони ще премерят сили с всички, които пожелаят

Аз детето | 2014-12-03

Шах турнир в City Center Sofia – малки шампиони ще премерят сили с всички, които пожелаят

Да играеш шах е като да водиш своята малка армия и да се опиташ да превземеш територията на противника,“ така 7-годишния Мартин вижда тази древна игра, в която се изисква не само наблюдателност, но и много добро познаване на правилата и висока концентрация.

Каним ви тази събота, 6 декември 2014 г., в City Center Sofia да премерите сили с децата от шахматен клуб „Ан Пасан“. Началото е в 13:00 часа, а масите за шах ще са разположени в дясно от централния вход. За победителите са предвидени награди. Ако си мислите обаче, че е лесна работа да спечелите срещу деца, то помислете отново. Защото предизвикателството е истинско! Някои от възпитаниците на шахматен клуб „Ан Пасан“ имат титли от различни световни първенства. Една от тях е 11-годишната Гергана Пейчева, която това лято стана европейски училищен шампион на състезание, проведено в Кавала, Гърция. А малкият Валентин Генов пък е републикански шампион в категорията до 8 години от Световното по шах за деца, състояло се в ЮАР.

Защо да изберете шаха

В наши дни може би е нормално на някои шаха да им се струва не така привлекателен, като всевъзможните игри, които децата, и не само, играят на таблетите и телефоните си. Играта датира от 6 в. от новата ера и се смята, че е корените му са от Индия. Има много причини да изберете шаха за себе си и за децата си, ето няколко:

Игра за хора от всички възрасти – шахът няма ограничение на възрастта и за различа ок другите спортове, няма да ви се наложи да се пенсионирате и да спрете да играете.

Подобрява паметта – правилата на шаха са сложни и повечето хора научават наизуст няколко „отварящи“ хода. Но също и помнят и разпознават стратегии.

Повишава концентрацията – единственото нещо, върху което трябва да се фокусирате в шаха е как да матирате противника. А когато той е добър – това не е лесна задача!

Развива логическото мислене – в тази игра е важно да правите стратегически ходове, които да ви донесат успех. Ако не мислите логично сте загубени.

Учи на самостоятелност – няма кой да ви помогне в партията шах. Трябва сами да вземете важните решения.

Шахът е евтин – не ви е нужно суперкачествено оборудване, за да играете шах. Трябва ви само компютъра ви или старата, позната настолна игра.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град