спорт

Начало | спорт | Баскетболът е полезен, приятен и интересен спорт

Баскетболът е полезен, приятен и интересен спорт

Аз детето | 2015-05-22

Баскетболът е полезен, приятен и интересен спорт

Баскетболът, заедно с футбола, е един от най-популярните спортове в света. Така е, защото не само е интересен, но може да се играе почти навсякъде, където има кош и от всички възрасти – от най-малките ви братчета и сестричета, до баба и дядо. :-)

Всъщност се знае, че този спорт е измислен през 1891 година от д-р Джеймс Нейсмит – учител по физика. Нейсмит измислил тази, както той я нарекъл тогава "вътрешна игра", за да помогне на учениците си да спортуват дори през дългата и студена зима. До тогава спортът в училище се практикувал само навън през пролетта и есента. Първата игра на баскетбол била малко по-различна от днешната. Тогава, като нова игра нямало специална топка за нея и затова се използвала футболна. Играчите хвърляли топката в плетени кошници, които били използвали на мястото на сегашните кошове, като тяхната цел била просто да успеят да хвърлят топката в коша. С течение на времето обаче тази игра се променила в много направления. Днес вече играчите трябва да дриблират с топката до коша, който се намира високо над игралното поле, да пречат на играчите от противоположния отбор да вкарат топката в техния кош и т. н.
Откакто е бил измислен през 1891 г. от Джеймс Нейсмит, баскетболът се развива до международен спорт. Първите му дни били в YMCA; първите състезания — в колежите. Напоследък баскетболът става все по-професионален спорт и се развиват лиги като Националната баскетболна асоциация или НБА. Добива олимпийски статут през 1936 и, въпреки че е американски спорт, бързо се разпространява и сега има известни играчи и отбори по целия свят.

Баскетболът е толкова популярен и приятен спорт, задари редица причини.

Забавен е: баскетболът е много подвижен, бърз и вълнуващ спорт, за разлика от голфа например, в който всички сме виждали как един играч се цели толкова дълго в една дупка, а другите го чакат. Освен това всеки един играч е на полето винаги и участва и няма точно определена роля, както при футбола например, така че да може всеки да се включва в играта както му харесва. Този спорт може лесно да се играе и само с един човек, когато всичките ви приятелчета не са навън и пак си е забавно. Да дриблирате и да вкарвате кошове и сами.
Проста екипировка: Трябват ви само кош, топка и дрехи, които са ви удобни. Много детски площадки в целия свят точно заради това имат и кош, защото баскетболът е забавен, приятен и лесен за практикуване.
Баскетболът е забавен дори за гледане: знаете ли, че някои от най-великите спортисти са баскетболисти. Кой например не е чувал за Майкъл Джордан, няма такъв човек нали? А играта е толкова вълнуваща дори само, когато я гледане.
Баскетболът не се влияе от времето: независимо кой сезон сме и какво е времето навън винаги можете да играете баскетбол. Той става както за навън: в парка, на площадката, така и в някоя зала или физкултурния салон.  Така че можете да играете целогодишно баскетбол.
Баскетболът е полезен както за нашето физическо здраве, така и за психическото ни: Няма значение дали играете в професионален клуб, в училище или просто навън с приятели – баскетболът винаги осигурява добра тренировка, може да подобри вашия баланс и координация и да засили силата на ръцете ви, краката и мускулите на стомаха. Този спорт също е и добър начин да се научите да работите в екип и как да общувате по-добре с приятелите си, а и да си намерите нови. Той също е и доста по-евтин в сравнение с повечето други спортове, защото единственото, което ви трябва за него е една топка и кошове.

Е бихте ли искали да опитате? Кой знае може пък да следващият Майкъл Джордан или дори да станете още по-известен и да имате неоспорим талант. А знаете ли, къде най-добре ще видите това и ще се забавлявате, а дори ще получите и награди. Горещо ви каним да се присъедините към нашата „Детска Игиада“. Обещаваме ви много забавления и много баскетбол. Повече за нея и как да се регистрирате за участие можете да видите на www.igriada.bg
 

Генерален партньор на Детска Игриада е ЧЕЗ Груп.
 
Спортният празник се провежда с любезното съдействие на „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД, Decathlon, International House Sofia, Starbee, Lunchbox, Флорина, Фамилия и в партньорство със Столична община.
 

Партньори на събитието – АСЕМ Груп, Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по тенис, Българска федерация по бадминтон, СК“Приорити спорт“, КБИ „Айкибудо“ и Drop In.
 

Медийни партньори: Dnes.bg, Az-jenata.bg, Tialoto.bg, BulgariaOnAir. Национална мрежа за децата, Дневникът на мама и Програмата Kids.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град