спорт

Начало | спорт | Айкидо – спорт или и нещо повече

Айкидо – спорт или и нещо повече

Аз детето | 2015-06-02

Айкидо – спорт или и нещо повече

Сигурно, когато чуете думата „айкидо“ се сещате най-вече за онези страхотни бойни сцени във филмите, в които героите правят странни движения и интересни каскади. Е трябва да знаете, че айкидото е много повече от това. То е едно от най-младите бойни изкуства, но в неговата основа лежат много древни видове. То е най-новото японско бойно изкуство.  Подобно на другите японски бойни изкуства, освен метод на самоотбрана, айкидо е и начин на духовно и физическо самоусъвършенстване. Името "айкидо" се изписва с йероглифите "ай" (съразмерност), "ки" (енергия) и "до" (път) и най-общо се превежда като "път на хармоничната сила". Айкидо се смята за едно от най-трудните за овладяване японски бойни изкуства. Айкидо е разработено от Морихей Уешиба (наричан от айкидистите О'Сенсей - "големият сенсей") между 30-те и 60-те години на 20 век. В основата на айкидо залягат движения от древните школи Дайто-рю айки-джуцу и Иуама-рю кенджуцу, в които Уешиба се обучава като млад.
И точно, защото е доста труден спорт, айкидо е прекрасно средство за физическо развитие. Точно като гимнастиката, то може да бъде полезно за хора от всички възрасти и най-вече децата. Но с какво се отличава айкидо от другите бойни изкуства?

В света има много конфликти и постоянно възникват все повече и повече. Няма човек, който да не е искал да бъде спокоен, но, въпреки това, хората живеят в постоянен конфликт със себе си и света и са в постоянна готовност за нови конфликти.
Точно тук идва и на помощ айкидо, като много други бойни изкуства то не поставя на първо място, а нещо много по-важно – участието и желанието да се усъвършенстваш. Всъщност за истинска победа в айкидо се счита тази над себе си: над лошите лоши черти. Айкидото помага и да:

  • се избавим от страховете си;
  • развива чувство на равновесие и координация на движенията;
  • помага ви да станете по-пъргав, подвижен и умен (да гъвкавостта на тялото и умаса пряко свързани – доказано е);
  • ще разберете, че физическата сила има лимит, но не и тази на ума;

Но най-важното е, че ще разберете, че качествата като доброта, уважение към другите, самодисциплина са най-важни и ще ви помогнат за всичко друго което правите.

Ако искате да научите още по-интересни неща за айкидо и да се запознаете с най-добрите учители в България, вече се досещате, очакваме ви на нашата „Детска Игриада. Там ще се запознаете с   КБИ „Айкибудо“ е сдружение с нестопанска цел в обществена полза, на хора практикуващи и симпатизиращи на Японското бойно изкуство Айкидо. То има за цел да развива и разпространява Айкидо на районно, регионално, национално и международно ниво. Да създава и организира школи по Айкидо.
КБИ „Айкибудо“ започва да функционира от началото на 2007 г. В края на годината сдружението е напълно регистрирано и като такова става пълноправен член на БАФ с доджо в София.
Процеса на обучение се води от квалифицирани инструктори, защитили степените си пред Йокота Сенсей – шихан 7ми дан, Фуджимаки Сенсей – шихан 6 дан, Кобаяши Сенсей – шихан 6 дан и Курибаяши Сенсей – шихан 6 дан.

Айкибудо е името дадено на бойното изкуство, което О`Сенсей преподавал преди и след войната в средата на своето развитие. То е близко по стил до съществуващите от по-рано джуцу форми. Смята се, че е една от първите форми на Айкидо. Много от ранните ученици на О`Сенсей, са започнали през този период, така че първоначално школите в чужбина са преподавали този стил.

Генерален партньор на Детска Игриада е ЧЕЗ Груп.
 
Спортният празник се провежда с любезното съдействие на „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД, Decathlon, International House Sofia, Starbee, Lunchbox, Флорина, Фамилия и в партньорство със Столична община.
 

Партньори на събитието – АСЕМ Груп, Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по тенис, Българска федерация по бадминтон, СК“Приорити спорт“, КБИ „Айкибудо“ и Drop In.
 

Медийни партньори: Dnes.bg, Az-jenata.bg, Tialoto.bg, BulgariaOnAir. Национална мрежа за децата, Дневникът на мама и Програмата Kids.
 Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град