спорт

Начало | спорт | Най-опасните спортове в света

Най-опасните спортове в света

Аз детето | 2016-01-19

Най-опасните спортове в света

Спортът е най-добрата и забавна форма на физическо упражнение, както за тялото, така и за ума. Спортът е чудесен начин за забавление, както за тези, които участват, така и за тези, които просто наблюдават. В света съществуват най-различни видове спортове, които хората обичат. Докато някои са предназначени за закрити пространства, други могат да се практикуват само навън и то при определени условия и дори сезони. Някои спортове са релаксиращи, а други – предизвикателни. С една дума можем да обобщим, че спортовете са прекрасен начин да се забавляваш и поддържаш здрав.

Както при много неща обаче, в спорта винаги има и ниво на опасност – например можеш да си изкълчиш крак или ръка ако не внимаваш или да счупиш някоя кост. Има обаче и такива спортове, които са за любителите на високия адреналин и голямата опасност. Ето десет такива впечатляващи и опасни видове спорт.

Скокове с парашут

Скоковете с парашут са сравнително млад спорт, който набира все по-голяма популярност по целия свят. Независимо от това, че е свързан с огромен риск за живота, той привлича все повече и повече хора. Той присъства и в списъка на много хора, които си правят планове за нещата, които биха искали да им се случат поне веднъж в живота. Особено ако тези хора са любители на екстремните изживявания – скокът с парашут е може би най-екстремното от всички екстремни преживявания. За скок с парашут се нуждаете от голяма доза смелост, стабилни жизнени показатели и капка безразсъдство. И наистина за доста хора е точно толкова вълнуващо, колкото звучи – високата скорост на падане, свистящият въздух в ушите... За съжаление са ставали и не малко инциденти, затова в доста страни по света този спорт е забранен!

Хели-ски

Този спорт не е особено популярен и сигурно още от името се досещате, че има нещо общо с хеликоптерите и ските. Всъщност да си признаем, ние не сме убедени, че това е точно спорт, но щом по-разбиращите хора от нас така казват... Всъщност този спорт доста прилича на първия за който говорихме само дето не се скача от толкова високо и се скача със ски или сноуборд и трябва разбира се да има сняг. Цялата работа се състои в следното: спортистите се качват на хеликоптера, той ги издига и ги оставя на някоя висока точка в планината, там, където другите скиори не могат да стигнат по никакъв друг начин. През това време тези смелчаци слагат ските и когато пилотът им каже се хвърлят от хеликоптера и се пързалят надолу. Сами разбирате, че този спорт също е много опасен, защото могат да станат хиляди инциденти и все пак има хора, които го обичат.

Свободно гмуркане

Този спорт е също като обикновеното гмуркане, само дето при него човек разчита единствено на способностите си да задържа дъха си дълго време, защото не се използват никакви дихателни апарати. Този спорт, известен още като фридайвинг включва състезателно и несъстезателно гмуркане, състезателен и несъстезателен подводен риболов и свободна подводна фотография. По-малко признати примери са синхронното плуване, подводен хокей, подводно ръгби, подводен лов (различен от риболова), подводна стрелба по мишена и гмуркането с шнорхел. Този спорт е опасен, защото гмуркането на по-голяма дълбочина и задържането на дъха за дълго време може да увреди сериозно организма на човек, а може да доведе и до нещастни случаи с фатален край.

Пещерно гмуркане

Пещерното гмуркане е съвсем необикновен и не толкова познат спорт. Както се досещате, отново е свързан с гмуркането, само че при него се използват кислородни апарати, защото влизането в пещери не е никак лесно, а ако са и подводни става още по-опасно и трудно. Освен използването на обичайното водолазно оборудване, се използва и друго в зависимост от обстоятелствата. Основните опасности, които крие този спорт са... ами, много са, но пък хората, които го практикуват твърдят, че рискът си струва, преживяването било изключително. А пък нас ни хваща страх само като си помислим, че можем да сме в пещера и то под водата.

Скално катерене

Скалното катерене е изпълнен с адреналин спорт, при който състезателите се опитват да достигнат върха на висока планина възможно най-бързо. Целта на този спорт е да не паднеш и да стигнеш жив до върха! Високите планини са опасни заради сериозните студове, лавините и снежните бури. Ако не сте добре подготвени за всичко това и нямате нужния опит, съществува голяма вероятност да се нараните или дори да намерите смъртта си.

Сърф

Карането на сърф е изключително опасен спорт, особено ако го практикувате при високи вълни. Може в момент, в който за миг отклоните вниманието си, да ви отнесе някоя висока вълна и да ви захвърли към скалите, като дори може да причини удавяне. Освен това сърфистите са най-изложени на атаки от акули, защото лесно могат да бъдат сбъркани с тюлени, които са любимата храна на акулите.

Снимка: pixabay.com

Вижте още:
Най-приключенските и опасни пътища за училище в света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град