България

Начало | България | Асеновата крепост

Асеновата крепост

Стоян Йотов, 15 г., Ботевград | 2006-08-28

Асеновата крепост

Извисявайки се на повече от 100 м над река Чая, Асеновата крепост е била щит на българщината и защитно укрепление от юг при Второто Българско царство.

Мястото на крепостта е стратегическо – проломът на реката се стеснява в почти отвесни скалисти брегове, стръмните склонове са естествени зидове, а на югозападната страна, където е бил входът, е изградена висока стена.

В крепостните стени е имало феодален замък с кула, два водни резервоара и запазената и до днес църква “Света Богородица Петричка”. За съществуването на крепостта Петрич се споменава още през IX век в устава на Бачковския манастир. Според него тя е стратегически форт със собствена армия, администрация и замък.

Крепостта е най-добре укрепена при Иван Асен II. За строителната си дейност той остава издълбан надпис на скала над входа на крепостта. Затова градът Станимака, намиращ се 3 км на север по поречието на река Чая да се преименува през 1934 г. на Асеновград. Оттогава започва възстановяването на църквата и някои от крепостните стени.

Днес Асеновата крепост е един от стоте национални туристически обекта. От 1991 г. в църквата са възстановени богослуженията. Върху голям камък е възобновен и Асеневия надпис.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град