България

Начало | България | Несебър

Несебър

Борислава Дамянова, 12 г., Мездра | 2006-08-27

Несебър

Несебър е живописен, приказен кът, който е разположен на малък скалист полуостров, свързан със сушата чрез тесен провлак, дълъг около 400 метра. Прави впечатление дървена вятърна мелница, която е като символ на града.

Това е един от най-старите градове в Европа и е паметник на културата. Старото име на селището е Месемврия и е бил един от най-значителните градове по брега на Черно море. По времето на цар Иван–Александър се построяват около 40 църкви и манастири. През времето на османското владичество са съборени крепостните му стени и много от манастирите. Градът обаче се запазва като пристанище.

Животът в Несебър е свързан с рибата, лодките на кея, вечния морски бриз, носещ дъха и духа на морето. Туристите могат да разгледат великолепните старинни реставрирани къщи, които са типични за Черноморието. Средновековните църкви са най-забележителните паметници на архитектурата, за които се разказва, че били 41 на брой. Те имат характерен стил на построяване. Когато се прави обиколка на полуострова по крайбрежната ивица може да се види, че археологическите разкопки продължават и днес.

Посетилите Несебър винаги ще искат да се върнат на това неповторимо място.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град