България

Начало | България | Царевец

Царевец

Цонко Димов Иванов, 9 г., Силистра | 2006-08-28

Царевец

През месец юни 2006 година аз с моите съученици и учителката ни проведохме пътешествия в северна България. Ще ви разкажа за този исторически обект, който ми направи най-силно впечатление – хълма и крепостта Царевец.

Царевец е разположен в живописния град Велико Търново. Той е главната българска крепост по време на Второто българско царство от 1185 до 1393 година. През този период България стъпва на три морета и е най влиятелната държава в Югоизточна Европа. Реставрацията на Царевец започва през 1930 година. Царевец впечатлява с великолепието и размерите си. Яките крепостни стени опасват историческия хълм от всички страни, а високите скали го превръщат в естествено непревземаема крепост.

В крепостта на хълма Царевец можело да се проникне през три входа- порти. Пред първата порта някога е имало подвижен мост. Втората порта се намира на 18 метра след първата, а третата на 45 метра след втората и е съществувала до 1889 година. В централната част на хълма е разположен Дворцовия комплекс. Той е ограден от каменна стена, бойни кули и два входа – от север и от юг. В него е имало Тронна зала, Дворцова църква и царски покои. На върха на хълма гордо се издига Патриаршията – символ на българския дух и достойнство. Тя е възстановена през 1981 година в чест на 1300 годишнината от създаването на българската държава и изписана през 1985 година в чест на 800 годишнината от освобождението от византийска власт.

Хълмът Царевец може да бъде наречен “Олтар на Второто българско царство”. Тук са съхранени духът и делото на Асеневци. Тук чрез аудиовизуалния спектакъл “Звук и светлина” е разказано за най-славните и трагични моменти от историята на България. Драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказват за величие и падение, разцвет и погром и отново възкръсналата като феникс моя родина България.

Аз съм само на 9 години и съм израснал край голямата вода – Дунав и в широката равнина. Преди да посетя хълма Царевец бях чел за него и историческите събития бушували там през вековете. През малкото време прекарано на хълма, съзнанието ми бе завладяно и покорено от силата и величието на българския дух останал тук завинаги в камъните на крепостните стени, в стенописите, в пръстта. Тук и в тези мигове аз разбрах, че винаги ще съм българин и ще се гордея с това, където и да съм през годините занапред!Коментари
1 коментар

Станимира Дякова, 9 г.,

Публикувано на 09.12.2008

Благодаря ти малката тожа ми помогна много за училище.Благодаря!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град