География

Начало | География | А вие бихте ли скочили в Кладенеца на Яков?

А вие бихте ли скочили в Кладенеца на Яков?

Аз детето | 2021-06-22

А вие бихте ли скочили в Кладенеца на Яков?

Забелязали ли сте как много малко хора намират времето за идеално: или ще им е твърде горещо, или твърде студено. Но за наше успокоение излиза, че в нашата родна страна времето си е наистина доста добро. Летата в Тексас например са доста по-трудно поносими, както и зимите. Затова хората там често предпочитат да си остават вкъщи и през двата сезона вместо например да излязат навън и да се поразходят – да се замерят със снежни топки или да се радват на слънчевите лъчи. Понякога обаче е толкова горещо, че дори и седенето вътре не ги спасява. За лятото има едно решение, но то е подходящо само за най-смелите тексасци и за туристите, които обичат крайно екстремните приключения. Само като погледнете чистата, бистра и хладна вода, която прилича на най-хубавия басейн в света веднага ще ви се иска да се гмурнете във водата... Но трябва да помислите два пъти преди да скочите, защото това е едно от най-опасните места на света.

Кладенецът на Яков се намира в Уимбърли, щата Тексас в САЩ. Той представлява голям артезиански водоизточник с диаметър четири метра. Водата, която извира, идва от най-обширната подводна система от пещери на територията на щата. Водата в този „кладенец“ е може би най-прозрачната, която можете да си представите. Няма абсолютно никакъв цвят и сигурно дори е по-чиста от тази, която тече от чешмите ни. Затова много често доста от смелчаците, които за първи път отиват при кладенеца, се отказват да скочат вътре. Отишли са специално заради това и на ръба на приключението се отказват, заради прозрачната вода. Тя сама по себе си не е страшна, но е толкова бистра, че създава илюзията, че човек се хвърля в празното пространство на бездната.

В действителност Кладенецът на Яков не е изобщо толкова дълбок – само около 10 метра. Това обаче е и подводна пещера и от дъното му започват хиляди разклонения и лабиринти, в които лесно можеш да изчезнеш завинаги, особено след като повечето от тях още дори не са проучени. Това е отчасти поради факта, че при именно такива проучвания са загинали осем водолази. Дори тяхната смърт обаче и фактът, че този кладенец е обявен за едно от най-опасните места на Земята, не плаши търсачите на силни усещания, които ежедневно скачат в него. В привидно спокойния и безопасен басейн на кладенеца на Яков се влива рекичката Cypress Creek. Според местните жители в самия кладенец няма нищо опасно. Истинската опасност се крие в започващите под водата в кладенеца пещери.

Условно проучени са първите четири пещери. Първата пещера е дълбока около 17 метра и ако това не ви се струва много, то си представете как неусетно излизате от нея към тунел, който има цели три разклонения. Едното води към другата пещера, а за останалите две никой все още не е съвсем сигурен. Ето това е, което прави мястото толкова опасно и което винаги приклещва водолазите в капан. Там в действителност няма да срещнете акули или някакви други страшни същества, в кладенеца дори няма риби. Нито пък отровни водорасли, освен малко мъх и все пак той е едно от най-опасните места на земята. Третата пещера от кладенеца на Яков се намира непосредствено след втората, като отново се преминава през тесен отвор, където също така има сипещ се чакъл. Четвъртата пещера е след третата, но никой не е стигал по-далеч, или поне никой не се е връщал.

Причината е, че има пластове варовик и ако той бъде разбутан, имате съвсем минимален шанс да намерите пътя на обратно. Кладенеца на Яков е обявен за едно от най-опасните места на Земята, но според местните жители от Уимбърли, това не е така и всяка година там се спират хиляди туристи, които искат да се потопят в кладенеца или са с толкова екстремни наклонности, че дори се впускат и в пещерите.

Кладенецът в Тексас от години привлича както водолази, така и учени и художници. Лошата му слава не плаши хората, дошли да се докоснат до този символ на естеството на живота, създаден в продължение на хиляди години от чиста вода всеки ден.

Снимки: hotspotmedia

Вижте още:
Тайните на най-дълбокото място в океана
Карибско море – люлката на пиратството и ураганите
Интересни и чудесни факти за водата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град