За родители

Начало | За родители | 8 неща, които не трябва да правите пред децата в никакъв случай

8 неща, които не трябва да правите пред децата в никакъв случай

Мирела Любенова | 2018-09-19

8 неща, които не трябва да правите пред децата в никакъв случай

Децата попиват като гъби – знаем, че това звучи доста банално, но истината е такава. Дори и да си мислим, че хлапето си играе кротко и не чува или не разбира какво правим или говорим, това въобще не е така. То попива всичко и след това го повтаря, защото смята, че така е правилно, щом възрастните го правят. Знаем обаче, че много често не вършим правилните неща, просто защото сме хора. Така се случва и с грижите за децата, никой не се ражда научен как да се грижи за детето си. И дори да имат инстинкт за това, родителите понякога също грешат. Да възпитаваш дете, означава да възпитаваш и самия себе си. Означава да се учиш да правиш или да не правиш различни неща с които преди това си свикнал. Има обаче някои действия, които вършим и не осъзнаваме че ако не се отървем от тях или не престанем да ги правим пред детето, то ще ги запомни и ще се превърнат в лоши навици и за него. Кои са те? Според семейния психолог Екатерина Кес има 8 неща, които задължително трябва да спрете да правите в присъствието на детето си!

Прекаляването с електронните устройства

„Да седиш много пред компютъра е вредно, стига с този телефон“ често казваме на децата, но какво правим ние самите... Непрекъснато сме вперили погледи в смартфоните където и да сме. Ясно е, че понякога вършим и работа с тях, но след като децата ни видят... веднага ще решат, че каквото и да казваме няма проблеми. Така че, когато сте навън с детето на разходка, на пазар или пък вкъщи забравете за телефона и таблета. Общувайте с детето, забавлявайте се с него, живейте....

Оспорването мнението на съпруга/съпругата

„Грешиш! Той изобщо не е такъв! Той не подреди играчките не защото е мързелив, а защото 40 минути не са достатъчни!“. Той наказва детето, а веднага след това ние му даваме нещо за награда. Случвало ли се е да правите нещо подобно с детето? Разбира се, защото татко (или мама – ако ситуацията е обратната) е твърде строг, а детето ви е толкова разстроено. Психолозите обаче ви съветват да мълчите и да не оспорвате мнението му така категорично пред детето, а да се разберете насаме. Така разрушавате авторитета на единия родител в спорните ситуации, а детето ще запомни това и повече никога няма да го взема насериозно или да го слуша.

Внимавайте как се изразявате

Запомнете, че детето чува всичко, независимо, че изглежда заето с нещо друго. Затова в негово присъствие е хубаво да внимавате и как говорите. Ако искате то да говори с по-малко жаргон и по-литературно, да не псува или използва грозни думи, то не трябва да ги използвате и вие.

Виковете

От виковете и кавгите в къщата страда психиката на детето: децата стават лесно възбудими и нервни. Затова се научете да разрешавате споровете мирно, да преговаряте и да не викате. При това подобно кротко разрешаване на споровете би било полезно и за вашето здраве. Винаги има начин виковете да се избегнат.

Обсъждането и критикуването на другите

Е, това се случва, някой ни е досаден, обидил ни е или пък просто не го харесваме и започваме да го обсъждаме с партньора си или роднините у дома. Много лош навик, след който се случва дори и да ни е срам от всичко казано. Затова нека да поправим ситуацията и да се опитаме да не го правим отново. За начало – поне докато децата са с нас. Първо, детето може да каже всичко на този някой. На второ място, детето като гъба попива и учи от нас. Трето, ако говорим за лице, което има досег с детето или пък то направо обича (като детска учителка или баба), подобно действие може да доведе до психологическа травма.

Да проявяваме вредните си навици

Да, да, всеки знае, че не трябва да пуши или пие пред детето си, но въпреки това често го правим. Ако сте зависими от тези „чудовища“ и често ги правите пред хлапето, тогава с голяма вероятност то рано или късно ще последва стъпките ви. Не е ли по-лесно да се разделите с лошите навици?

Да лъжем

За детето родителите са остров на безопасност. То напълно се доверява на мама и татко и им вярва. Дори най-малката лъжа може да наруши тази връзка. Ето защо се опитайте да говорите само истината. По-добре да го разстроите като му кажете, че смятате, че няма нужда сега да му купувате тази играчка, отколкото да лъжете. Ако му обясните спокойно причината за вашите действия то ще разбере, но ако го излъжете – то никога няма да забрави това.

Да не съблюдаваме правилата за безопасност

„Пресичай улицата само на зелена светлина или зебра!“ – казваме често и след няколко дни заедно с детето минаваме през улицата на грешното място, защото светофарите са твърде далеч или бързаме, или няма смисъл да чакаме като не минават автомобили... С този подход децата няма да се научат да следват правилата. Защо да го правят, ако родителите им ги нарушават? Затова следвайте правилата и не забравяйте дори и за минута, че вие сте главният пример за имитация на детето. То се учи като ви наблюдава!

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град