За родители

Начало | За родители | Писмото на един училищен директор, което трогна целия свят

Писмото на един училищен директор, което трогна целия свят

Аз детето | 2018-09-28

Писмото на един училищен директор, което трогна целия свят

Учебната година все още е в началото си – предстоят предизвикателни и понякога натоварващи месеци за учениците. За никого не е тайна, че днешните деца са част от едно от най-стресираните поколения в историята ни. Всички родители искат най-доброто за децата си, но някои прекаляват с амбициите си и превръщат наследниците си в инструмент за постигане на собствените си мечти. Тези хора са недоволни дори когато детето има оценка 5 по даден предмет. Замисляли ли сте се, че не трябва да обвинявате децата за това, че не достигат поставените цели, свързани с успеваемостта в училище. Най-добрият случай е, ако амбициите на родителите съвпадат с възможностите на детето и това не влияе негативно на неговата психика. Директор на училище в Сингапур написа писмо до родителите на учениците си, което трогна хората от цял свят.

В началото на учебната година именно родителите са тези, които трябва да си припомнят някои важни истини за училището и живота. Затова ви предлагаме да прочетете писмото, което докосна и най-строгите родители, както и тези, които все още нямат собствени деца.

„Скъпи родители,
Скоро започват изпитите на вашите деца. Знам, че се притеснявате и всички вие искате те да успеят. Не забравяйте обаче, че сред учениците, които ще се явят на изпитите, има и художник, който не разбира от математика. Има предприемач, който няма понятие от история или английска литература. Има музикант, за когото оценките по химия не са от значение. Има атлет, чиито оценки по физическо ще са по-важни от тези по физика. Ако детето ви получи отлични оценки – страхотно! Но ако това не се случи – не наранявайте достойнството и самочувствието му. Кажете на децата си, че всичко е наред, че това е просто един изпит. Един ден ще ги очакват много по-важни задачи. Кажете им, че независимо какъв е резултатът им, вие ги обичате и няма да ги съдите. Моля ви, направете го. Ако го направите, ще видите как детето ви покорява света. Една лоша оценка няма да разруши мечтите им, няма да отнеме талантите им. И също така, моля ви, не си мислете, че единствените щастливи хора на света са лекарите и инженерите.

Искрено ваш, Директорът“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град