любопитно

Начало | любопитно | 5 любими детски влакчета в Европа и света

5 любими детски влакчета в Европа и света

Аз детето | 2017-07-24

Едно от най-вълнуващите преживявания, когато си дете, е да пътуваш с влак. Пуф-паф, скърцане на релси, леко поклащане наляво-надясно, постоянно сменящи се пейзажи през прозореца, тичане из купето (или направо из целия влак)... Вие обичате ли да се возите във влак? Интересно и необичайно е, нали? А знаете ли, че в различни страни в Европа има специално създадени железници за деца. Най-посещаваните пет ще ви представим сега с пожелание и вие да се повозите някой ден на тях.


1. Миниатюрната железница в Брокуел парк, Великобритания

„Миниатюрен“ е най-подходящата дума за този влак в британския парк Брокуел. Междурелсието на линията е само 18,5 см. Влакчето се движи от гара Хърни Хилс (Лондон) до открития басейн Брокуел Лидо и обратно. Поканени да се повозят на железницата са и малки, и големи. Влакчето се движи от март до октомври.

2. Детската железница в Будапеща

Детската железница в Будапеща е построена след Втората световна война и първоначално се е наричала Пионерската железница. Влакът се управлява от деца под надзора на опитен машинист. Също така деца продават билетите и се грижат за разписанието и трафика. Иначе казано, тук малчуганите са господари. По линията има 7 жп гари, можете да разгледате и музея на детската железница.

3. Малкото жълто влакче, Франция

Добре де, това не е влакче специално за деца, но е жълто и има открити вагони през лятото, и сме сигурни, че всяко дете ще се влюби в него! Всъщност Малкото жълто влакче си е редовна линия на френските железници.
Началната гара е градчето Вилфранш де Конфлан, на 50-ина километра от Перпинян. Най-живописната част от маршрута е в началото, когато малкото жълто влакче се клатушка и извива през гори, пропасти, потоци и два виадукта. От крайната гара Карол де Тур можете да хванете по-модерен влак за Тулуза или Барселона. Пътуването е 63 км в едната посока.

4. Железницата Уелс и Уолсингъм, Великобритания

Това теснолинейно влакче е теглено от два легендарни парни локомотива – Героят на Норфолк и Героинята на Норфолк, създадени специално за Уелс и Уолсингъм. Приключението на релси е любимо на семействата, които идват на крайбрежието на Северен Норфолк на Острова.


5. Детската железница в Пловдив

Това е последната действаща детска железница в страната. Намира се в подножието на Младежкия хълм и е съставена от локомотив с три вагона. 1-километровият маршрут на железницата минава през мост, построен над пешеходна алея, железопътен прелез с бариери и тунел. След тунела идва ред на едно от най-приятните изживявания за пътуващите – изкачване по естакадата под формата на цифрата шест. Следва спирка Снежанка и крайната гара Панорама. На гара Панорама има кратка почивка, пътниците имат възможност да се насладят на неповторимата природа на тепето.

Снимки: sxc.hu и община Пловдив



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град