интересно

Начало | интересно | Знаете ли точно какво е „Stop-Motion“ анимация?

Знаете ли точно какво е „Stop-Motion“ анимация?

Аз детето | 2020-02-21

Знаете ли точно какво е „Stop-Motion“ анимация?

Впечатлявате ли се от всичко, което стои зад CGI ефектите? Харесвате ли да гледате 3D филми? Гледането на истории оживяващи на големия екран със сигурност е любимо занимание на всеки от нас. Днес специалните ефекти правят филмите да изглеждат много истински. И все пак много по-стари техники за създаване на филми все още също успяват да ангажират публиката. „Stop-Motion“ анимацията е един популярен филмов стил, който съществува от доста време. В тази техника създателите на филми „съшиват“ няколко снимки, за да разкажат история.

Как снимките стават филм? Номерът е да направите леки промени между всяка картина. Това прави обектите във филма да изглеждат, сякаш се движат. Колко време създателите на филми използват „Stop-Motion“ анимация? Повече от 100 години! Първият филм, направен с помощта на тази техника е „The Humpty Dumpty Circus“ през 1898 г. Стилът е все още много популярен и днес. И със сигурност сте гледали филми направени с тази техника! Един от най-известните е „Кошмарът преди Коледа.“ Други известни филми са „Coraline“, „Wallace & Gromit“ и „Rudolph the Red-Nosed Reindeer“.

Интересувате ли се да правите филми? Ако е така, „Stop-Motion“ анимацията е чудесно място за стартиране. Трябват ви само няколко неща: история, камера и софтуер за редактиране. Но как се правят такива филми? Първата стъпка е да се формира идея за филма и да се напише историята. След това решете на какъв носител да снимате. Много създатели използват 3D предмети, изработени от глина. Други използват марионетки. Някои хора правят поредица от рисунки, които разказват история. Това са все популярни носители, защото те могат да се променят бавно между всяка картина. Най-дългата стъпка в стоп-анимацията е фотографията. Необходими са около 12 снимки, за да се направи една секунда от филм. Колко снимки ще са ви необходими за петминутен филм? Точно така – 3 600! Не забравяйте, че всяка снимка трябва да има само много малки промени. Това е още една причина, поради която режисьорите прекарват толкова много време за фотография. Когато редактират снимките заедно, филмът трябва да е гладък. Твърде много промени между снимките могат да направят филма да изглежда недовършен.

Бихте ли искали да правите стоп-филми? Или бихте предпочели да седнете сред публиката? Така или иначе, повечето са съгласни, че техниката дава уникални резултати.



Коментари
1 коментар

Ния Иванова , 11 г.,

Публикувано на 25.10.2023

Аз ще направя стопфилм, защото вкъщи не зная какво да правя.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град