Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Знаете ли какво е педометър?

Знаете ли какво е педометър?

Аз детето | 2018-08-08

Знаете ли какво е педометър?

Какво обичате да правите, когато се приберете у дома всеки следобед след училище? Ако сте като повечето деца, домашната работа вероятно не е в горната част на вашия списък със задачи. Това време може да бъде запазено за неща като телевизия, видеоигри... или просто мързелуване у дома. Надяваме се обаче към тези неща често добавяте и излизането навън! Докато видеоигрите и филмите могат да бъдат забавни и дори полезни понякога, няма нищо по-хубаво от една разходка, каране на велосипед или игра с приятелите, за да се забавлявате и да се раздвижите. Всеки знае колко важно е движението, нали? Вероятно ви е казано много пъти в много различни контексти, че спортът е важна и необходима част от здравословния начин на живот. Храненето само по себе си няма да ви направи здравото дете, което искате да бъдете. Трябва да комбинирате добра диета с много упражнения. Но откъде знаеш колко упражнения са достатъчни? Има различни насоки за всякакви видове упражнения. Но една форма на упражнение, която всички ние всеки ден извършваме е ходенето. Някои експерти по фитнес смятат, че повечето хора трябва да правят поне 10 000 крачки всеки ден, за да подобрят физическата си форма.

С всичко останало, което се случва в живота ви, вероятно ще бъде доста трудно да преброите и следите всички крачки, които правите. Кой има време, търпение или енергия за това? За щастие, има изобретени устройства, които ще отчитат и следят броя на стъпките, които правите всеки ден. За какво говорим? Педометърът, разбира се!

Педометрите идват във всякакви форми и размери. Повечето от тях са доста малки. Някои са носени на колана около кръста. Други са като гривна, която носите около китката си. Някои дори се носят на обувките ви! А пък трети са като приложения, които просто се инсталират на смартфона. Първите модели педометри са били механични, които работели на принципа на часовник с махало. Те съдържали малки движещи се части, които се движели напред-назад с движението на тялото, докато човек ходи. Всеки път при движение малките части се задействали и така с всяко движение премествали стрелката, която показва броя стъпки. По-модерните педометри се възползват от многобройните технологични постижения, направени през последното десетилетие.

Вместо да се преместват механични части, тези по-нови крачкомери измерват стъпките с вътрешни жироскопи, акселерометри и сигнали за глобална позиционираща система (GPS). Съвременните педометри също могат да взаимодействат със смартфони чрез технологията Bluetooth. Това позволява на крачкомера да комуникира със смартфона ви, за да може да разбере текущия ви брой стъпки. Софтуерните приложения на вашия смартфон могат да покажат тази информация, за да я виждате по-лесно. Тези приложения могат също така да използват тези данни, за да изчислят други променливи, като например разстоянието, което сте изминали и броя на изгорените калории.

Снимка: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град