Космос

Начало | Космос | Знаете ли, че Луната...

Знаете ли, че Луната...

Аз детето | 2023-10-23

Знаете ли, че Луната...

Всички толкова много сме свикнали тя да е там, горе в нощното небе, че сигурно дори и да изчезне няма да забележим първите няколко дни. Също така често се питаме защо е точно там, какво прави. Ясно е, че не осветява пътя като във вълшебните приказки, защото доста често светлината ѝ е твърде слаба. От друга страна е доста красива, особено когато е пълна. Но дали служи само за това – за красота? Прочетете редовете по-долу и ще осъзнаете, че Луната е много по-интересна отколкото си мислите. Така например знаете ли, че Луната...

1. Луната постепенно отлита от нас

Това масивно парче скала в нощното небе изглежда като нещо постоянно и непроменливо, но не е така. Преди 4,5 милиарда години, когато Луната се е образувала за първи път, нейната орбита е била само на около 22 500 км от Земята. За сравнение: днес има приблизително 384 400 км между тези тела. Близостта на Луната до тогавашната Земя довела до изключително силни приливи и отливи на нашата планета. Поради ефекта на така нареченото приливно ускорение, нашият спътник започнал постепенно да се отдалечава – и този процес продължава и до днес. На теория този процес може да продължи 50 милиарда години, докато периодът на въртене на Земята стане равен на орбиталния период на Луната около нея. След това спътникът винаги ще бъде над една точка на повърхността на нашата планета. Дните на Земята ще станат по-дълги, тъй като Луната, със своята гравитация, постепенно ще забави въртенето на планетата около оста си и тя ще започне да изглежда забележимо по-малка в небето, отколкото сега.

2. Играха голф на Луната

Астронавтите Алън Шепърд и Едгар Мичъл решават да ритат топка на Луната по време на мисията „Аполо 14“ през 1971 г. Последният заснел как негов приятел прави няколко удачни замаха с бухалка, след което праща топката в някакъв кратер. Втората топка прелетяла на по-голямо разстояние. Половин век след играта специалистът по изображения Анди Сондърс анализира архивни кадри, направени от астронавтите и лунния модул, и идентифицира мястото, където топката е изхвърчала. Резултатът е скромните 120 фута, или само 36,5 метра.

3. Човек е погребан на Луната

Обикновено прахът на кремираните хора се дава на роднини за съхранение. Някои обаче завещават, че след смъртта им тя трябва да бъде разпръсната на място, което им е било скъпо приживе. Геологът от НАСА Юджийн Шумейкър бил известен с изследванията си на кратери и с откриването на кометата Шумейкър-Леви 9 заедно с астронома Дейвид Леви. Мъжът мечтаел да лети до Луната, но не могъл да го направи поради здравословни проблеми. Малко преди да загине при автомобилна катастрофа през 1997 г., той каза: „Да не отида до Луната беше най-голямото разочарование в живота ми.“ Прахът на геолога бил поставен в метална капсула и тя била прикрепена към сондата Lunar Prospector. На 31 юли 1999 г., след една година в орбита около Луната, устройството пада на повърхността на сателита заедно с останките на Юджийн Шумейкър. И към днешна дата това е единственият човек, погребан на друго небесно тяло.

4. Първата космическа реклама за пица почти се появила на Луната

През 1999 г. известната компания Pizza Hut решава да стартира оригинална рекламна кампания. Тя купила правото да постави своя реклама върху обтекателя на ракетата Proton. Но това не е най-амбициозният план на компанията, свързан с космоса, според главния изпълнителен директор Майк Ролингс. Първоначално търговците на Pizza Hut обмислят възможността да прожектират своето лого с помощта на мощни цветни лазери... върху повърхността на Луната. Висшето ръководство на Pizza Hut разбрало колко пари трябва да бъдат похарчени за изграждането и захранването на проектори за такава реклама и разумно решило да се ограничи до закупуване на място на предния обтекател на следващата изстреляна ракета. Не е толкова готино, колкото най-скъпото лазерно шоу в историята, но все пак не е лошо.

5. Луната е отчупено парче от Земята

Когато нашата Земя все още била напълно нова, току-що образувана, планета, която астрономите наричат Тея, се блъснала в нея. Това се е случило преди приблизително 4,51 милиарда години. Сблъсъкът е бил толкова силен, че е изхвърлил 1,2% от масата на Земята в космоса. Отломките навлезли в орбитата на нашата планета и под въздействието на гравитацията се събрали там в сферично тяло, образувайки Луната. Процесът бил много бърз: по космическите стандарти отнел само няколко часа. Първоначално Луната била гореща и покрита с океан от магма. Но постепенно, в продължение на около 200 милиона години се охладила и на повърхността се образувала твърда кора. Тази теория добре обяснява защо Луната и Земята имат почти идентичен минерален състав.

Вижте и още интересни неща за Луната:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град