Космос

Начало | Космос | Какво се случва, когато планетите са ретроградни?

Какво се случва, когато планетите са ретроградни?

Аз детето | 2024-01-23

Какво се случва, когато планетите са ретроградни?

Хората са гледали към нощното небе от хиляди години. Правейки това са открили много интересни неща и без модерни инструменти и технологии. А днес вече можем да предсказваме затъмнения и метеорни дъждове. Ние знаем за пътищата на кометите и галактиките. Знаем и кога планетите са ретроградни. Сигурно сте чували тази дума и че някои възрастни казват, че това е лош знак, но дали наистина е така? Нека разберем какво точно значи небесно тяло да е ретроградно.

Какво е ретроградно движение? Това е свързано с движението на планетите. Вероятно вече знаете, че всички планети в нашата Слънчева система обикалят около Слънцето. Оттам са получили името си – гръцката дума planetes, която означава „скитник“. От Земята можем да наблюдаваме другите планети и движението им по орбитите им. Обикновено изглежда, че се движат в една и съща посока. Но ако картографирате движенията им нощ след нощ, ще видите, че понякога изглежда обръщат пътя си. Това се нарича ретроградно движение.

Какво се случва, когато планетите са ретроградни? Загубени ли са? Уморени ли са от същата стара орбита? Не, разбира се, че не! Има научно обяснение за ретроградността. Просто на изследователите им отнело много години, за да го открият. Не забравяйте, че всички планети в нашата слънчева система пътуват с различни скорости. Тези, които са най-близо до Слънцето, обикалят по-бързо от тези, които са по-далеч. Ето защо продължителността на една година е различна на всяка планета. Например една година е 88 земни дни на Меркурий и 687 на Марс.

Поради тази причина планетите понякога ще се преплитат една друга в орбитите си. Планетите, които са по-близо до Слънцето, ще преминат по-бавно движещите се съседи. Например Меркурий обикаля Земята около три пъти годишно. Земята прави същото с Марс на всеки две години. Тъй като планетите преминават една през друга, това предизвиква оптична илюзия. От Земята изглежда, че другата планета променя посоката си. Въпреки това и двете планети всъщност все още се движат по същия начин – ретроградността е просто илюзията, която виждаме.

Все пак някои хора смятат, че в тази история с ретроградността на планетите има нещо повече. В астрологията се казва, че ретроградността засяга живота на Земята. Например много хора се страхуват от ретрограден Меркурий. Защо? Те вярват, че Меркурий е свързан с комуникацията. Като такъв, те казват, че ретроградният Меркурий може да повлияе на комуникацията и взаимоотношенията. Това е само един пример. Всяка планета в Слънчевата система е ретроградна в един или друг момент. Твърди се, че всяка от тях влияе на хората по различен начин – дори и да няма научно доказателство.

Забелязвали ли сте някога странни ефекти по време на ретроградност? Какви други космически теми ви интересуват? Толкова е забавно да научиш повече за нашата вселена!

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град