Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаехте ли, че в света има повече от 180 вида кълвачи?

Знаехте ли, че в света има повече от 180 вида кълвачи?

Аз детето | 2019-12-05

Знаехте ли, че в света има повече от 180 вида кълвачи?

Няма нищо по-хубаво от това да се разхождаш в гората. Тя е прекрасна през всеки сезон – пролетта е свежа и интересна с всички нови растения и светлозелените листа на дърветата, които се събуждат за нов живот, през лятото винаги ти предлага хлад, през зимата и есента пък е красиво. Да не говорим за богатата фауна, която можете да наблюдавате там през всеки сезон. Пеперуди, весели катерички и други гризачи, всякакви насекоми и птици. Пълно е с най-различни и интересни птици, които издават всякакви весели и интересни звуци! Но чакайте – какво е това? Чувате ли го? Разбира се, че можете да го чуете. Звучи като бързи удари с чук по нещо. Толкова е силно! Но това не е шум, създаден от човек. Не, всичко е природно! Какво чуваме? Чук, чукането на кълвач, разбира се!

Чували ли сте някога чукането на кълвач по някое дърво? Може и да звучи тихо, но всъщност е доста силно. Тяхното почукване по дървото може да се чуе надалеч! Но защо ли тези неуморни и интересни птици правят това? В много случаи кълвачите кълват кората на дърветата, защото търсят храна. Тези птици ядат насекоми, които живеят вътре в дърветата, така че те упорито кълват, докато намерят няколко сочни буболечки за закуска. Някои кълвачи вечерят и други неща, намерени вътре в дърветата, като сок. Ще си кажете, че това всеки го знае... Добре тогава, а знаехте ли, че с клюновете си тези птици удрят дървото около 20 пъти за една секунда. Представяте ли си колко бързо трябва да се движат. Дали вие можете толкова бързо да си движите главата, съмняваме се. При това е изчислено, че средно кълвачите удрят клюна си в дърветата по 12 000 пъти на ден. Ние се чудим дали не ги боли главата от цялото това кълване? За нас може би, но кълвачите имат специални части от тялото, които ги предпазват от нараняване.

Всичко започва с човката. Клюнът на кълвача има два слоя. Външният слой е твърд като черупка, докато вътрешният е мек и гъвкав. Зад клюна има важна кост, която буквално поглъща голяма част от въздействието на кълването по дървото. А отвъд нея има и течност между черепа и мозъка на кълвача, както и кост, обвита в мускул, която поема вибрациите в задната част на черепа и навън през езика. Така че главата на птицата е доста добре защитена и няма шанс да се нарани или да я заболи главата. Разбира се, не всички кълвачи са еднакви. Всъщност има около 180 вида на тази птица! Те са най-често срещани в Южна Америка и Югоизточна Азия. Кълвачите обаче могат да се намерят почти навсякъде. Те живеят навсякъде, освен Австралия, Ирландия, Северна Африка и полярните райони.

Виждали ли сте или чували ли сте кълвач? Ако прекарате много време в близост до гористи площи през есента или пролетта, най-вероятно ще имате възможност да им се насладите. Тогава птиците прекарват по-голямата част от времето в търсене на храна и строене на гнезда. Ако ходите един ден и чуете странно чукане, огледайте се, може наблизо да има кълвач. Ако имате късмет, може дори да го погледате докато се усети, че сте там и отлети!



Коментари
1 коментар

Малина Сидоренко, 39 г.,

Публикувано на 25.11.2022

Прекрасна страничка имате! Благодаря ви! Здрави и благословени бъдете!
От редакцията: Много мило от ваша страна, ние благодарим, и вие бъдете здрава. :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град