Космос

Начало | Космос | Защо планетите се въртят?

Защо планетите се въртят?

Аз детето | 2019-04-08

Защо планетите се въртят?

Космосът определено е пълен с много мистерии и загадки, които все още изобщо не сме разрешили. Например не знаем какво точно са черните дупки. Имаме представа от тях, но в действителност учените все още се мъчат да разберат какво става, когато нещо попадне в тях, как точно възникват. Да не говорим пък за въпроса дали някъде там на някоя друга планета съществува живот! Този въпрос ни тормози от десетки години и все още нямаме никакъв отговор. Хубаво е обаче да знаем, че поне някои неща в Космоса са ни ясни. Например това, че планетите със сигурност се въртят около Слънцето и около себе си. Това го знае всяко малко дете! Но знаете ли защо? Ето това е по-основният въпрос. Някога питали ли сте се защо планетите се въртят, как се е случило това и защо никога не спират. Отговорът е по-интересен и по-научен отколкото предполагате – така че, малки изследователи, четете по-надолу и всичко ще разберете!

Инерция

Преди да се потопим в света на небесните тела, нека накратко научим нещо за тази проста, но очарователна концепция от физиката. Казано с прости думи, инерцията е „маса в движение“ или „количеството“ на движение, което дадено тяло притежава. Ако даден обект има маса и се движи, тогава той има инерция, което означава, че ще отнеме известно време докато спре, дори и без вече да има сила, която да го задвижва. Вероятно сте чували думата „инерция“ много пъти в спорта; ако един футболен отбор спечели няколко игри подред, то се казва, че има някаква „положителна инерция“, което означава, че ще се изискват значителни усилия от опонентите му, за да накарат отбора да загуби. От научна гледна точка, когато обект с определена маса се движи с определена скорост то той има инерция.

Момент на импулса

Подобно на инерцията, момент на импулса е „количеството на движение“, което тялото събира, когато претърпи ротационно движение или се движи около ос, която може или не може да премине през самия обект. Има много примери за момент на импулса около вас, като например пумпалите. И да това също има общо с планетите и въртенето им.

Чудесен пример за момент на импулса е и въртящото движение, което фигуристите правят на леда! Чудили ли сте се как така сякаш без усилие те могат да променят скоростта си на въртене? Това се случва, защото разперват леко ръцете и краката си, за да забавят въртенето си, но веднага след като прилепят крайниците до тялото си (в съответствие с останалата част от тялото, което е тяхната ос на въртене), те се въртят много бързо. Този принцип се прилага директно към въртенето на планетите.

Всичко при планетите освен с тези два принципа е свързано и с времето, когато са се формирали. Те се образуват поради разпадането на огромни облаци газ и прах. Материалите, които се намират в облаците и самите облаци, са в движение поради общата гравитация на галактиката. Така че, гледано от центъра на облака, изглежда, че той се върти. Когато обаче облакът се разпадне, всичките му части също се разрушават самостоятелно и се разпадат на малки парчета (когато казваме „малки парчета“, разглеждайте ги като с размери на стотици километри, все пак говорим за космоса!). Всеки от тези фрагменти съдържа някаква част от моментния импулс на основния облак. В крайна сметка, тези въртящи се облаци се изравняват, за да станат протостеларни дискове (протостеларни дискове са газови облаци около образуваща се звезда, които са сплескани от ротация). Именно от тези дискове се раждат планетите и звездите.

Чрез процес, който все още не е напълно изяснен, частиците в акреционния диск (въртящ се диск от материя, образувана чрез натрупване около масивно тяло под влиянието на гравитацията), всеки от които има своя собствена инерция, се събират и ето ти планета. Това е причината, поради която всяка планета във Вселената, за която знаем, се върти. Интересно е да се отбележи, че с изключение на Венера и Уран, всички планети в нашата слънчева система се въртят от запад на изток.

Сега вече трябва да се гордеете със себе си! Знаете причината за едно от най-често срещаните, но най-интересно поведение на планетите – въртенето им.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град