Космос

Начало | Космос | Защо не виждаме звездите през деня?

Защо не виждаме звездите през деня?

Аз детето | 2019-03-01

Защо не виждаме звездите през деня?

Всички поне веднъж тази седмица сме се вглеждали в нощното небе. Уж само за миг, но продължаваме и продължаваме да гледаме и да не можем да спрем да се наслаждаваме на красотата, която то ни предлага, осеяно със стотици блестящи звезди. Толкова е красиво! Но погледнеш ли през деня... Тази красота я няма, малките фини точици по небето просто не са там. Имаме красиви бели облаци, понякога пък просто светлосиньо прекрасно небе, дори и с ясно видима Луна, но звездите просто ги няма. Защо е така се питаме ние? Да не би през деня да си изключват светлините, за да пестят енергия, защото не искат набързо да се превърнат в свръхнова и да избухнат? Или пък е нещо съвсем друго?

Всъщност отговорът на този въпрос е много кратък и лесен. Обикновено нещата в Космоса изобщо не са такива, но този път за наша и ваша изненада е точно така. Просто и лесно! През деня светлината от Слънцето се разпръсква в земната атмосфера. Яркостта на тази светлина е повече от яркостта на светлината идваща от далечните за нас звезди. Това е причината, поради която не можем да виждаме звезди през деня. Те са си все още там и все още си светят с пълна сила, но тази сила не е достатъчна, за да се „пребори“ с ярката светлина на Слънцето, което както знаете също е звезда. Всъщност дори и през нощта в големите градове, където има много улични лампи, светещи реклами и други подобни, често също не се виждат звезди. Това се случва, защото светлината от земята се разпръсква в атмосферата (но с по-малка яркост от слънчевата светлина) и прави светлината, идваща от звездите, слаба. Повечето светлини не достигат правилно очите ни и затова не виждаме звезди.

Докато в области като изолирани острови и някои слабо населени райони, планински върхове и други подобни, лишени от изкуствена светлина, ще получите прекрасна гледка към нощното небе. В някои райони можете да видите дори и леката светлина на Млечния път. За да разберете всичко това още по-ясно можете да опитате и един прост експеримент, който обаче трябва да направите, когато навън се стъмни.

Вземете си обикновен лист хартия и фенерче. В листа хартия на места изрежете малки дупки. После го хванете с едната ръка и го насочете към стената, а с другата зад него и право в него светнете с фенерчето. Разбира се в тъмна стая! По стената ще видите малки светли точки, точно като звездите. Направете отново същото след това, но като сте светнали и лампата – точките на стената не се виждат, нали? Е – точно същото става и със звездите – прекалено светло е и тяхната светлина просто се слива с останалата и затова не ги виждаме.

Снимка: pixabay.com

Прочетете и още някои много интересни факти за звездите:
Какво са падащите звезди?
Коя е Полярната звезда?
Защо звездите трепкат и мигат в нощното небе?
От какво са направени звездите?
Колко точно са звездите в Космоса?



Коментари
1 коментар

Тодор Петров, 66 г.,

Публикувано на 06.12.2020

През 1635 г. Jean-Baptiste Morin за пръв път надблюдава с телескоп звезда през деня - Арктур от Воловар, най-ярката звезда на северното небесно полукълбо с мек оранжев цвят. Хич не е трудно. Аз съм го виждал с обикновен 30х далекоглед по обед на ярък слънчев ден. Важното е да си представиш в светлото небесната сфера в момента на надблюдение, за да знаеш къде да го търсиш. Става с обикновен звезден кръг. Boötis е пролетно съзвездие. Успех!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град