За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | Защо не искам да ходя на училище и как оцелявам в него – гледната точка на едно 11-годишно момче

Защо не искам да ходя на училище и как оцелявам в него – гледната точка на едно 11-годишно момче

Аз детето | 2017-10-17

Защо не искам да ходя на училище и как оцелявам в него – гледната точка на едно 11-годишно момче

Каквото и да си говорим, всеки знае, че любимото място на децата не е училището. Да, повечето от вас знаят, че трябва да се ходи на училище и са имали не един и два весели и приятни мигове там. В часа или в междучасието винаги стават забавни неща, а да не говорим за всички полезни умения, които би трябвало да придобивате в часовете. Оставяйки настрана чистото желание за игра и понякога дори мързела, има някои неща в училище, които наистина трябва да се променят и наистина биха накарали всички вас да го посещавате с желание. И докато повечето родители и учители рядко търсят мнението на децата, представяме ви 11-годишния Виктор, който определено има какво да сподели с всички, които искат да го чуят. Надяваме се, че това, което има да каже, ще стигне и до ушите на учителите, родителите и директорите, за да може училището да бъде наистина приятно и обичано от всички деца. А накрая за вас имаме и 10 съвета как да оцелеете в училище отново от Виктор и личния му опит!

На тази снимка съм на 1 годинка!

Тук съм в последната група в детската градина!

А тук съм в първи клас!

Виждате ли разликата! И тя не е само заради възрастта. Сега ще разкажа на всички, които искат да чуят защо всъщност децата не обичат да ходят на училище. Сигурен съм, че повечето деца ще се съгласят с мен.

1. Учителите

С постъпването ви в училище започват да ви внушават страх. Един от основните страхове е страхът от учителя. Учителят ще ви се кара, учителят ще ви накаже или заведе при директора. А защо трябва да е така? Децата разбират от добро, строго, но добро отношение. Много по-добре ще бъде ако учителят ви е приятел!

2. Страхът от оценките

След първия страх се развива страхът от оценките. А след това и страхът от наказанието на родителите ви или от директора на училището. В училище те преценяват не по това какво можеш наистина, а по това какви са оценките ти.

3. Страхът от грешки

Още един страх е страхът да не сбъркаш. Училището не те учи на това, че да грешиш е възможно и нужно, защото само така ще научиш нещо. Училището те учи, че ако сгрешиш ще получиш слаба оценка.

4. Подигравките на съучениците

Още една причина – подигравките на съучениците ти. Често за това са виновни учителите, които ти се присмиват пред останалите, ако не си се справил добре с нещо. За тях оценките са по-важни от ученика. Аз посещавах детски творчески клуб. Научих се да плета с мъниста, да меся тесто, да правя гривни и на още много други неща. И когато ръководителката на клуба ни дойде в училище, за да предложи мастър-клас и разказа за постиженията ми, класната ни възкликна: „Викторе? Не може да бъде!“

5. Тестовете

Тестовете, които ни дават в часовете, са невероятно тъпи, защото в тях няма вариант за твой собствен отговор. За да получи добра оценка, детето се опитва да отгатне един от предложените отговори, но може да има собствено мнение, което няма къде да отбележи. Не мисля, че ще дойде време, когато всички ще знаят всички столици по света и колко е квадратен корен от 5. Аз мисля, че ако човек се интересува от нещо, той ще знае много повече от детето, което е учило 10 години в училище. И ако му потрябват знания от други области, лесно може да ги придобие. Освен това смятам, че е хубаво да имаш и собствено мнение по въпроса и да си осмислил информацията по свой начин, а не просто да си научил наизуст някакъв урок от учебника.

6. Многото домашни

Прочетох, че няма никакви доказателства, че домашните влияят на успеха и образованието на децата. Веднъж, по английски, ми дадоха толкова много домашни, че след три часа писане станах и не можах да раздвижа врата си.

7. Не бъди уникален!

В училище не обичат тези, които се отличават от другите. Това започва от учителя, внушава се на учениците, че да си различен, да мислиш по-различно е лошо и „присъдата“ остава в теб за цял живот.

8. Училището не те учи да бъдеш щастлив

Четох, че когато Джон Ленън от The Beatles бил на 5 години, майка му казала, че най-важното в живота е да бъдеш щастлив. После той тръгнал на училище и когато го попитали „Какъв искаш да станеш?“ – отговорил – „Щастлив!“. Тогава му казали – „Ти не разбираш въпроса.“. А той отвърнал – „Вие не разбирате живота.“.

9. Училището не те учи как да усвояваш информацията

Гледам например в YouTube едно видео, в което учител по физика леко и увлекателно разказва урока си. Четенето или гледането на такива ресурси, може да замени десетки скучни уроци.

10. Училището не ни подготвя за живота

Училището би трябвало да е подготовката ни за живота като възрастни. Но то не ни учи как да спестяваме и увеличаваме доходите си, нито как да ги придобиваме, въобще как да печелим. Не ни учи откъде и защо идват парите, как да помогнем на приятел в беда – физическа или психическа. Не ни учи как да бъдем добри. Мисля, че основен предмет трябва да бъде този, който ни учи как да се разбираме помежду си. Все пак умението да общуваме е най-важното.

6 съвета как да оцелеете в училище

  • 1. За да оцелеете в училище, трябва да имате свой живот и извън него.
  • 2. Не се страхувайте от грешките, а извличайте опит от тях. Аз например харесвам Томас Едисон. Той сбъркал 999 пъти, преди да създаде електрическата крушка. Но всъщност Едисон не е грешил, просто е открил 999 варианта, които не работят.
  • 3. За да се научите да общувате, бих ви посъветвал да участвате в конкурси, в събития, дори да четете стихове в час. Това е опит.
  • 4. Експериментирайте, интересувайте се и се учете да печелите пари, колкото може по-отрано. Това развива вашата увереност. Аз например плета гривни. Сега ми помагат родителите ми, но в бъдеще планирам да създам свой малък онлайн магазин.
  • 5. Търсете „своето“ училище. Моят съвет към родителите – вслушайте се в детето си, ако ви казва, че новото училище не му харесва.
  • 6. И най-важното, където и да учите и каквото и да говорят за вас – вярвайте в себе си!


Коментари
1 коментар

antoan karagiozov, 10 г.,

Публикувано на 14.10.2018

kak iskam da sum liatna vakancia pone nikoi ne me napriaga da ucha

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град