За да е по-лесно в училище

Начало | За да е по-лесно в училище | Учебната година започва присъствено за всички, но с редица нови правила и насоки

Учебната година започва присъствено за всички, но с редица нови правила и насоки

Аз детето | 2020-09-01

Учебната година започва присъствено за всички, но с редица нови правила и насоки

Учебната година започва присъствено във всички училища – това е категоричното решение на образователното министерство, но се въвеждат и нови задължителни правила за дезинфекция и дистанция. „С голяма доза увереност можем да прогнозираме, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, както и родителите, трябва да намерим начин образователната система да работи”, заяви министър Красимир Вълчев. Той увери, че крайните модели на дистанция не могат да продължат, за това се търсят възможни варианти. В различните страни има две стратегии. Една от тях е хибридната форма на обучение – редуване на присъствено и онлайн обучение, но от МОН са се отказали от подобна, тъй като тя би била трудна за изпълнение и реализиране.

Вместо това от министерството са въвели няколко нови правила и насоки – разминаване в учебното време, отпадане на кабинетната система и мерки за дезинфекция и дистанция ще бъдат част от мерките при организацията на учебния процес от септември. Може да се избере и частичен вариант за прилагане на т. нар. стратегия за невзаимодействие между паралелките: например класовете от различните випуски да учат на различни етажи или в отделни сектори. Разделението може да бъде и между големите и малките ученици. Прилагането на стратегията за невзаимодействие между паралелките обаче няма да бъде задължително, а ще зависи от решението на ръководството на всяко училище според заболеваемостта.

Засега е планирано учебната година да започне присъствено в цялата страна. Министърът обаче не изключва вариант до началото ѝ да има промени, тъй като ситуацията в страната е динамична. „Няма съмнение, че годината ще бъде трудна. Имаме голямо предизвикателство – да опазим здравето на децата. Ако оставим училищата затворени рискуваме да има повече негативни последици за учениците, отколкото тези, които може да причини пандемията. Говори се и за поколенческа криза”, обяви министър Вълчев. Веднъж седмично родителите ще бъдат информирани за епидемиологичната ситуация в училището и извънредно в случай на положителна проба на ученик или учител.

Задължително ще бъде носенето на маски от учениците в общите закрити части на учебната сграда и училищните автобуси. В класните стаи обаче трябва да носят маски само учителите, за децата е по желание. Дезинфекцията, дистанцията и поддържането на хигиената е абсолютно задължително. Останалата част от правилата и насоките можете да прочетете тук!

При доказана зараза учениците могат да преминат на дистанционно или електронно обучение. Електронният вариант ще се разрешава и при хронични заболявания на децата, но и на родителите. „Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ”, разясни още той. „Най-добрата форма е присъствената. Ще опитаме да направим всички форми на обучение възможно по-пълноценни. Другата възможност пред родителите е за смяна на формата на обучение. Имаме над 15% деца, които имат проблем с ежедневната посещаемост. Средната им посещаемост е под 70%”, обясни Вълчев.

Планира се и около 20 училища да се превърнат в центрове за дистанционно обучение. Те ще могат да обхванат учениците от повече от една област, ако това се наложи. Дистанционната форма на обучение ще е третата възможност за родителите. А министърът подчерта, че тя се различава от онлайн обучението. „Няма решение, което да има само плюсове. Различните форми имат различни страни. Ние се надяваме родителите да изберат присъственото обучение. А те всъщност са го направили. Според наше проучване 16% от родителите са предпочели дистанционното, но този избор не е принципен, а във време на продължаваща пандемия“, каза още Вълчев.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град