История

Начало | История | Защо 4 юли е толкова важен за американците?

Защо 4 юли е толкова важен за американците?

Аз детето | 2019-07-04

Защо 4 юли е толкова важен за американците?

В днешно време 4 юли е най-големият празник в Щатите. Съединените Американски Щати са известни като страната на неограничените възможности, което се отнася в пълна сила и за техния национален празник – буквално имаш безкрайни варианти как да прекараш 4 юли и да го помниш дълго. Знаете ли обаче защо е толкова обичан този празник? Знаете ли какво се е случило тогава? Ако сте любопитни за света, то прочетете. Понякога е полезно да знаеш!

На 4 юли 1776 г. на континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост. Документът обявява, че 13 колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“. Скъпоструващата война с французите и индианците е приключила през 1773 г. и Британия трябва да си върне вложените средства. Тя налага нови данъци и търговски ограничения на колониите, срещу които колонистите негодуват, особено защото нямат представителство в британския парламент. След като крал Джордж III не съумява да откликне на оплакванията на колонистите, те сформират Континенталната армия и Американската революция избухва през 1775 г.

Декларацията е подписана от 56 делегати. След подписване на текста, Конгресът разпространява Декларацията в няколко форми. Тя незабавно е публикувана в печатен вид и широко разпространена сред обществеността. Първото официално обществено четене на документа се състои на 8 юли в Залата на независимостта във Филаделфия. Същия ден обществени четения се състоят и в Трентън, Ню Джърси, и в Ийстън, Пенсилвания. На 9 юли Декларацията е прочетена на войниците на ген. Джордж Вашингтон в Ню Йорк, докато британските сили са недалеч. След като чуват Декларацията тълпи от хора в много градове разкъсват и унищожават знаци и статуи, представляващи кралската власт. Конната статуя на крал Джордж III в Ню Йорк е съборена и оловото е използвано за леене на куршуми. Текстът на Декларацията е публикуван в лондонските вестници в средата на август. Войната приключва през 1783 г., когато Британия признава независимостта на колониите. Декларацията за независимостта се смята за основополагащ документ на САЩ и символ на свободата в страната.

На всеки 4 юли американците имат почивен ден. Различните общности отиват на пикник за деня с любимите си хотдог, хамбургери, картофена салата, запечен фасул и всякакви добавки. Следобедното прекарване не е завършено, ако няма весела музика, приятелски бейзболен мач, смешни състезания или надпревари в ядене на пай и диня. В някои градове има паради под съпровода на училищни оркестри. В която и точка на света да се намират американците, те се събират за традиционното празнуване на 4 юли. Задължителни за празника са и красивите фойерверки пускани от всеки дом.

Снимки: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град