История

Начало | История | От обикновена гора в най-известния увеселителен парк! Забележителната история на „Дисниленд“!

От обикновена гора в най-известния увеселителен парк! Забележителната история на „Дисниленд“!

Аз детето | 2019-10-11

От обикновена гора в най-известния увеселителен парк! Забележителната история на „Дисниленд“!

Харесват ли ви анимационните филми? Не е ли невероятно как те могат да внесат живот във всеки един герой, продиктуван чисто и просто от въображението на създателя му? За някои от нас анимационните филми са дори само началото. Имате ли си играчка миньон или пък чаршафи с картинката на любимия нарисуван герой? Тогава знаете за какво точно говорим. За всеки е приятно от време на време да се отпуска на леглото с обичания от него герой от магическата земя на анимациите. Кое дете не обича да си представя, че Спящата красавица, Пепеляшка, Маккуин Светкавицата, Мики Маус, Беймакс и много други са живи и може да си говори с тях съвсем наистина. Но знаете ли, че те наистина са такива и тази магия съществува на едно много специално място. За какво говорим ли? За „Дисниленд“ разбира се.

Естествено Уолт Дисни не започва живота си като дизайнер на тематични паркове. Вместо това започва кариерата си като рекламен художник, преди да създаде своето малко студио в Лос Анджелис, Калифорния, за да създава анимационни филми. През 1928 г. първият му късометражен филм „Steamboat Willie“ представя на света Мики Маус и има голям успех. Въображението на г-н Дисни не спира да работи и не след дълго се появяват и други анимационни герои, които обичаме и до днес: Снежанка, Пинокио, Дъмбо, Бамби и Камбанка. Те, както се разбира, постигат още по-голям успех и затова през 50-те години на миналия век, Уолт Дисни започва да мечтае за забавление на което цялото семейство може да се радва заедно. Той бил вдъхновен от писма от деца, които искали да се срещнат с Мики Маус на живо. Мислейки по този въпрос накрая му идва гениалната идея за тематичен парк посветен на неговите анимационни герои. И ако за вас това сега е съвсем нормално, тогава тази идея е била възхитителна и велика, защото дотогава никога не е било създавано подобно нещо.

Дисни иска паркът му да се намира близо до Лос Анджелис, но големи парцели земя, които са достъпни и удобни, са трудни за намиране. В крайна сметка той решил да построи парка на 160-акрова горичка в близката земеделска общност в Анахайм, само на 40 километра югоизточно от Лос Анджелис. Строителството започнало през лятото на 1954 г. с планирано отваряне само след 12 кратки месеца. За да се изпълни този строг срок се строяло почти денонощно. С платена цена от почти 18 милиона долара „Дисниленд“ най-накрая отваря врати на 17-ти юли 1955 година. В деня на отварянето в парка има 18 атракции, разпределени в пет отделни области: Главната улица, Земята на феите, Приключенската земя, Фантастичната страна и Утреландия. Влакчетата, корабчетата и въртележките са нещо, което не е било виждано дотогава и затова паркът има огромен успех и всички се влюбват в него още щом го видят. Затова не е чудно, че популярността му нараства бързо и в крайна сметка се оказва, че „Дисниленд“ е посетен от милион души в рамките на първите три месеца след отварянето си.

Днес паркът има над 14 милиона посетители всяка година, като приходите от входа са близо 3 милиарда долара. Разбира се, за да запази наследството на Уолт Дисни и за да се ръководи от неговата максима, че „въображението е способно на всичко и то, заедно с образованието, ще ти донесе успех“ екипът на „Дисниленд“ днес се стреми да измисля все по-нови и по-невероятни атракции, за да могат посетителите да се връщат тук всяка година.

Снимки: pixabay.com

Още готини снимки от парка можете да видите тук!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град