новини детски

Начало | новини детски | Започва седмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Започва седмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Аз детето | 2023-12-04

Започва седмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

На 5 декември 2023 г. (вторник) започва седмото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация „Българска книга“. Тематичен фокус този път са скандинавските страни, а мотото е „Създаваме истории. Създаваме история.“ Фестивалът ще се проведе в рамките на юбилейния 50-и Софийски международен панаир на книгата в продължение на цяла седмица – от 5 до 10 декември 2023 г., в НДК, София. Детският литературен фестивал е със свободен вход.

В програмата на Детския литературен фестивал са предвидени срещи със съвременни писатели, литературни четения, дискусии, куизове и творчески работилници. Активностите са предназначени за деца на различни възрасти.

„Като всеки младеж на седем, и Детският литературен фестивал пораства в любопитстването и задълбочаването. В умението да се потопи в една конкретна тема. Този път това е скандинавската литература. Както всяка история започва отнякъде и после се разгръща в различни приключения и перипетии, така и Фестивалът тази година тръгва от земите, където историите се раждат от сиянието, тъмнината, студа и коледния дух, и разтяга въображението си към други събития и предизвикателствата, в които децата да срещнат повече от себе си и много от другите“, разказва Искра Джанабетска, програмен директор на Детския литературен фестивал.

Малките любители на книгите ще могат да се срещнат с детските писатели Мария Йонова и Сотир Гелев и Пенко Гелев. Специално за Фестивала от Финландия пристигат Теро Миелонен, който в книгата си „Аз ще бъда учен“ разказва науката на детски език, и Мария Турчаниноф, която ще представи трилогията си „Хрониките на Червеното абатство“, която тийнейджърите обожават.

Предвидени са забавления както за по-малките, така и за по-големите посетители на Панаира – работилници за коледни играчки, игри с вълшебни карти, състезания с въпроси по любими на децата скандинавски книги. На всеки половин час на няколко места в панаирното пространство издатели и приятели на книгите ще четат на децата книги.

Всички малчугани, които вярват в Дядо Коледа, ще могат да пуснат писмо до него в специална пощенска кутия. Изпратените писма ще се включат в традиционния конкурс за най-красиво писмо, който се организира ежегодно от Български пощи, като най-оригиналните ще получат награди. Условията за участие в конкурса са правилно изписани име и адрес на подателя на пощенския плик (а не в самото писмо), като за получател да бъде посочено само „За Дядо Коледа“.

И още нещо любопитно – ще бъде обособена специална фотостена, на която всяко дете ще може само да си направи собствена коледна история… със снимки! Във фотокъта на Детския литературен фестивал децата ще могат да се снимат с любими свои литературни герои, но и да си създадат нови – всеки ден по нещо различно!

Всички срещи и събития на Фестивала са безплатни.

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи е част от #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга“.

Софийският международен литературен фестивал за деца и младежи се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и Столична община.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град