За родители

Начало | За родители | Записването за първи клас в София започна

Записването за първи клас в София започна

Аз детето | 2019-04-15

Записването за първи клас в София започна

Записването за прием в първи клас в столицата започва! От днес до 15-и май родителите могат да подават заявления в избраното от тях училище, като водещ критерий е уседналостта. Бъдещите първокласници в София са около 12 000 и ще се борят за влизане в близо 200 училища на територията на общината. Първото класиране става ясно на 3-ти юни. Най-голям шанс да бъдат приети в желаното от тях училище имат децата, живели в района на училището през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитаници на същото школо. Те попадат в първа група, пише „Монитор“.

Във втора група се разпределят децата с настоящ адрес, който не е променян в последните между 1 и 3 години, а в трета – тези, чийто адрес е променян през последната една година. При равни точки по групи, децата ще бъдат приети по допълнителни критерии, които носят точки. Деца без родители или само с един получават още 6 точки. Толкова ще получат и деца с трайни увреждания над 50%, а 5 точки ще получат онези, които имат близнак, или пък са от многодетни семейства. Същото важи и за деца, чийто дом е граничещ с прилежащия район на училището, в което кандидатстват. Най-малък е бонусът за деца, които са настанени за отглеждане в приемно семейство или на роднини и близки, както и хлапета с един неизвестен родител или осиновени. Запазена е и възможността за жребий със случайни номера, когато броят на кандидатстващите деца, които отговарят на еднакви условия, е по-голям.

Резултатите от първото класиране стават ясни на 3-и юни, а записването на приетите е от 4-и до 17 ч. на 6-ти. На 6-ти в 18 ч. пък се обявяват и местата за второ класиране, а заявленията за участие в него се подават от 7-и до обяд на 10-и юни. Вечерта на 10-и става ясно и кои са приетите ученици, които имат два дни да се запишат. На 12-и в 18 ч. училищата обявяват колко са свободните места за трето класиране, в които се подават заявления до 12 ч. на 14-ти юни. Класираните се обявяват същия ден вечерта, а записването е до 18-ти юни.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град