покани

Начало | покани | За 24 май и във вашия град!

За 24 май и във вашия град!

Аз детето | 2021-05-23

За 24 май и във вашия град!

Плевен ще отбележи 24 май с празнични шествия. С тържествен ритуал пред барелефа на светите братя Кирил и Методий в 11.00 ч. ще бъдат поднесени цветя, после на централния площад „Възраждане“ ще бъде изпълнен хорово химнът „Върви, народе възродени!“. Пред Военния клуб ще се състои Празник на книгата, а в читалище „Съгласие 1869“ – изложба на ценни книги.

С поредица от събития Русе ще отбележи 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Началото ще бъде поставено в 10.30 часа с шествие на ученици и учители по централната пешеходна улица „Александровска“. Програмата включва още детски концерт и връчване на грамоти и плакети на отличниците на Русе. Празникът ще завърши вечерта с церемония, на която ще бъдат обявени носителите на награда „Русе“.

Сливен ще отбележи 24 май с празнично шествие на мажоретни състави, водено от Военен духов оркестър, което ще тръгне в 11.30 ч. по бул. „Цар Освободител“. В 12.00 ч. на откритата сцена на пл. „Цар Освободител“ ще бъдат наградени даровити деца от Сливен, както и отборите победители от първото Общоградско състезание „Пиша и чета правилно“. След награждаването децата на Сливен ще поздравят всички жители и гости на града по повод празника с празничен концерт. В 17.00 ч. на откритата сцена на пл. „Цар Освободител“ ще се проведе концерт на Военен духов оркестър – Сливен.

Над 150 деца и ученици от хоровите формации и състави към Общински детски комплекс – Пловдив ще поздравят пловдивчани по повод 24 май. След празничното шествие те ще спазят традицията и ще изпеят заедно химна „Върви, народе възродени“, химна на Пловдив и „Де е България“.

Регионалната библиотека „Ем. Попдимитров“ в Кюстендил, съвместно с Общината организират флашмоб „Книгите, които ни свързват!“, от 11.00 - 12.00 часа, от пл. „Велбъжд“ до читалище „Братство“. От библиотеката призовават жителите на града, заставайки един до друг в жива верига, от ръка на ръка да пренесат книгите на Детския отдел на библиотеката в новия им дом.

По повод 24 май в Ловеч ще бъде отслужен молебен в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града. От 10.00 часа е тържественото откриване на празника на площада пред храма. Церемонията включва парад на училищните знамена, музикални изпълнения и рецитации. Ще бъдат връчени ежегодните персонални награди на изявени дейци в областта на образованието и възпитанието – барелеф „Св. св. Кирил и Методий“.

На площад „Сава Младенов“ в Тетевен, от 10.30 часа, ще започне концерт на самодейни състави. След това ще бъдат наградени учители и читалищни дейци. От 21.00 часа е тържествената заря-проверка, посветена на 145-ата годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на Георги Бенковски.

На празника на българската азбука пред паметника на първоучителите Кирил и Методий в Добрич ще застане ученически Караул на паметта. Децата от СУ „Петко Славейков“ ще пресъздадат атмосферата на килийно училище, ще разкажат за създаването на глаголицата и кирилицата и ще приканват гражданите да изписват българските букви.

Новият филм за Александровската гробница „Чудният свят на траките“ ще бъде представен в зала „Археология“ на Регионалния исторически музей в Хасково. В празничния ден той, Музеят на тракийското изкуство в Източните Родопи, Узунджовската църква и монументът „Света Богородица с Младенеца“ в Хасково ще бъдат отворени за посещения.

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на учениците на Кирил и Методий, празнично шествие и концерт в Разград ще бъде отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На общоградското тържество на площад „Ларго“ ще бъдат връчени годишните награди на общината по повод 24 май.

Няколко находки от 5 хиляди години преди Христа, върху които са изобразени предписмени знаци ще бъдат изложени в Регионалния исторически музей в Бургас от 9.00 часа. Това са няколко призми, изработени от глина, върху които са врязани знаците. Открити са при праисторическите селищни могили „Бургас“ и при селищна могила „Черно море“.

В Бургас ще бъде открита традиционната празнична изложба на местните художници. Творбите ще бъдат подредени в изложбената зала на улица „Александровска“ 22. Откриването ще е от 12,30 часа. Тогава ще бъде връчена и наградата „Млад художник на годината“.

„Кюстендил – непреходни образи на духовност и просвещение“ е заглавието на изложбата, която ще представи днес от 11.00 часа Община Кюстендил на централната градска алея. Представени ще бъдат около 80 фотографии и документи, част от личната колекция на историка и почетен гражданин на Кюстендил д-р Румен Манов. Изложбата има за цел да представи Кюстендил и неговата непреходна роля на културно-просветно средище в годините след Освобождението.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град