забавна наука

Начало | забавна наука | Вселената и една бучка захар – имат много повече общо отколкото подозирате...

Вселената и една бучка захар – имат много повече общо отколкото подозирате...

Аз детето | 2019-03-22

Вселената и една бучка захар – имат много повече общо отколкото подозирате...

В древни времена хората вярвали, че Земята е плоска и се крепи на китове, слонове или костенурки. Днес обаче ние знаем за Големия взрив, за черните дупки и за звездите и това ни звучи абсурдно смешно. Вселената ни обаче е място, което сме опитвали да разберем през цялата човешка история. Въпреки че сме извървели дълъг път в нашето разбиране за нея, с всеки изминал ден се правят нови открития. Дали това ще е газов облак, който плува в центъра на галактиката, или ще са черните дупки, всички факти понякога ни изумяват, озадачават, но винаги ни карат да се възхищаваме на това необятно нещо, част от което сме и ние.

Така например знаете ли, че Голямата мечка, всъщност… не е съзвездие. Макар и да нямаме намерение да разваляме представите ви, трябва да кажем, че Голямата мечка всъщност е asterism (група от звезди), но не е съзвездие. Има само 88 официални съзвездия в нощното небе и всичко останало, включително и Голямата мечка, попада в друга категория. Въпреки това седемте най-ярки звезди, образуват това, което за хората е съзвездието Голямата мечка (Ursa Major). А какво ще кажете за факта, че 99% от вселената е празно пространство. Учените са изчислили, че ако се премахне цялото празно пространство между атомите, които съставят нас и нашия свят, цялото човечество може да се побере в една.... бучка захар!

Звучи толкова шантаво, но всеки учен по света ще се закълне, че това е истина! Искате ли да разберете и още няколко удивителни и невероятно шантави факти. Тогава разгледайте нашия фотопоглед!

Image by jacqueline macou from Pixabay



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град