забавна наука

Начало | забавна наука | В Млечния път може да има милиарди скитащи планети

В Млечния път може да има милиарди скитащи планети

Аз детето | 2019-03-08

В Млечния път може да има милиарди скитащи планети

Учени от Лайденския университет в Холандия установиха, че в Млечния път може да има милиарди планети скитници – небесни тела, които имат голяма маса и кълбовидна форма, но не са гравитационно привлечени от звезди, съобщи БГНЕС. Подобни обекти се движат свободно в Космоса и могат да се сблъскат с други планети, включително със Земята.

Специалистите създали математически модел на планетни системи, каквито е възможно да има в Трапеца на Орион – разсеян звезден куп в мъглявината Орион. Симулацията включвала 500 подобни на Слънцето звезди, като около всяка от тях орбитирали четири, пет или шест планети. Става въпрос за 2522 планети, като масата на всяка от тях варирала от три земни маси (суперземя) до 130 юпитерови маси (кафяво джудже).

Оказало се, че за 11 милиона години след формирането си 357 планети напуснали своите системи и започнали да дрейфуват в космоса. При това 282 планети напуснали звездния куп, 75 се сблъскали със звездата си, а 34 – с друга планета. Ако резултатите от моделирането се вземат предвид за целия Млечен път, броят на планетите-скитници в нашата галактика може да достигне 100 милиарда.

Смята се, че големият ъгъл на наклона на оста на Уран е свързан със сблъсък със свободно движещо се космическо тяло, чиито размери са сходни с тези на планетата. Възможно е неоткритата досега девета планета в Слънчевата система също да е била скитник, докато не била привлечена от гравитацията на Слънцето.

Снимка: skeeze on Pixabay



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град