новини детски

Начало | новини детски | „Влак на буквите“ от София до Банкя пуска БДЖ

„Влак на буквите“ от София до Банкя пуска БДЖ

Аз детето | 2017-05-18

„Влак на буквите“ от София до Банкя пуска БДЖ

БДЖ отбелязва 24 май – Деня на славянската писменост, с „Влакът на буквите“, съобщават от превозвача. Сто и тридесет ученици и преподаватели, избрани със съдействието на инспекторатите по образованието, ще бъдат специалните гости в композицията. „Влакът на буквите“ ще бъде теглен от любимия на всички най-мощен парен локомотив в Европа „Баба Меца“.

На първи коловоз на Централна гара София в 10.20 ч. празникът ще започне под звуците на духовия оркестър на Столична община, която дари музикалната програма на „Влакът на буквите“. В нея ще участват Софийският духов оркестър към общински културен институт „Искър“ с диригент Юли Дамянов и детският танцов ансамбъл „Здравец“ към Дом на културата „Средец“, с ръководител Георги Стоянов. За първи път в произведенията, изпълнени от оркестъра, ще акомпанират железничарски свирки и дори и свирката на локомотива „Баба Меца“.

В състава на влака се включва и вагонът „Трака-трак книжарница“, в която книжарници „Хеликон“ подготвят награди за всички деца, които отговорят вярно на техните викторини. Поради огромния интерес от любителите на пътуването с парна тяга, извън предварителния план, към състава са добавени още четири пътнически вагона и така хората, успели да си купят билети за „Влака на буквите“ ще бъдат преки участници в празника, посветен на най-младите лидери на България. Композицията потегля в 10.45 часа. С пристигането на гарата в Банкя, децата ще бъдат посрещнати от други ученици със своя програма. Сред тях са и два детски ромски оркестъра и със слизането си, танцьорите от влака ще играят каквото ритъмът им подскаже, децата оркестранти от Велико Търново ще се влеят в местната програма и като опитни музиканти ще подкрепят малчуганите-ромчета и техните тромпети.

По същото време към Пловдив вече ще пътува композицията „Тракийски романс“, теглена от парния локомотив 05.01 – най-бързият парен локомотив, който някога сме притежавали и който развива 120 км/ч. Наречен е още „Пловдивския влак“, защото е работел по трасето Пловдив-Бургас.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град