зоокът

Начало | зоокът | Вече и жабите светят...

Вече и жабите светят...

Аз детето | 2017-03-16

Вече и жабите светят...

Учени откриха първата в света жаба, която свети в тъмното, пише британският в. „Гардиън“. Те са попаднали на нея по случайност, докато са проучвали басейна на реки около Санта Фе в Аржентина. Изследвайки местни жаби, те са попаднали на необичайното земноводно, което на дневна светлина изглежда зелено-кафяво, но през нощта излъчва наситена флуоресцентна зелена светлина.

Това е първата такава жаба по рода си, като откритието е необичайно, тъй като флуоресценцията се среща рядко при сухоземни видове. Наситеният „вечерен“ цвят на жабата идва от комбинация лимфни и жлезисти секрети. Досега се смяташе, че химическото съединение, което причинява светлината, не се среща при гръбначни животни.

„Това е съвсем различно от флуорофорите, съдържащи се при други гръбначни, които обикновено представляват протеини или полигенни връзки“, заяви Мария Габриела Лагория, химик към Университета в Буенос Айрес и съавтор на проучването.

Откритието на необичайната жаба означава, че и други земноводни биха могли да притежават способността да светят в тъмното, особено тези с полупрозрачна кожа, подобна на тази на дървесната жаба.

Снимка: buzzphoto.org

Вижте още:
Морета, които светят като звездно небеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град