сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Въртележка за сапунени мехури си създай и с вятъра си поиграй!

Въртележка за сапунени мехури си създай и с вятъра си поиграй!

Аз детето | 2020-07-21

Въртележка за сапунени мехури си създай и с вятъра си поиграй!

Старата ни баба винаги казваше, че есента не идва, когато листата на дърветата започват да окапват или когато все по-често е облачно. Не! „Есента е наистина тука, когато вятърко задуха!“ – така казваше тя и това определено е вярно. Всички възприемаме есента като края на топлото време и началото на топлите напитки и шапки. Но кога ни се налага да ползваме всички тези неща? Когато вятърът задуха – тогава става по-студено и често дори и да грее слънце пак си е студено! Това обаче въобще не означава, че забавленията трябва да спират. След като напишете домашните си или пък преди това за малко почивка. В крайна сметка щастливото детство е забавното детство, а вашата работа на първо място е да бъдете щастливи и един вятър в никакъв случай не може да ви спре. Даже напротив – можете да го обърнете във ваша полза и той да стане основен за игрите. Как ли? Много лесно – пускайте хвърчила или пък си направете въртележка са само две от възможностите. Ако пък сте повече хора можете да направите нещо още по-интересно.

Можете да опитате и сами, но в компанията на някой по-голям за помощ ще е идеално. И ако случайно той или тя (майка, баща, брат, сестра) се опъва му кажете, че сте приготвили една наистина интересна идея. Въртележка или мелница за сапунени мехури – както искате я наречете, но тя ще ви удиви и забавлява. А най-хубавото е разбира се, че ще си я направите сами от обикновени материали.

Ето и какво точно ще ви трябва:

 • 9 капачки от бутилки
 • 7 кламера
 • 7 сламки
 • 1 пластмасова чаша (каквато и да е) и една порцеланова или стъклена (просто да е по-тежка)
 • молив
 • тиксо
 • ножица
 • здраво лепило
 • малък леген или кутия пълна с вода
 • 1 лъжица захар
 • вода
 • 5 супени лъжици течен сапун или шампоан

Ето и какво точно да направите – малко по-трудоемко е, но в добра компания ще стане много лесно!

Първо обаче помолете някой възрастен да изреже средата на 7 от капачките, така че да остане само едно тънко кръгче. Ако това е прекалено трудно за всички, тогава поне нека извади 7 пластмасови кръгчета от гърлата на бутилките. Знаете, остават такива, след като веднъж си я отворил. Накрая трябва да имате ето това!

После можете да се оправите и сами! За всяко такова кръгче закачете по един кламер и разгънете долната му свободна част! И след това разгънатата част пъхнете в дълга сламка така че кръгчето от капачката да стърчи от нея. Ето по този начин!

Накрая изрежете дъното на пластмасовата чаша и след това от нея изрежете цяло парче от дължината ѝ. Отрежете долната и горната му част. Трябва да получите ето това!

Накрая намажете единия цял край със здраво лепило и прикрепете парчето пластмасова чаша за сламката точно под кръгчето, но така че да стърчи от нея и да е залепено само за единия край. Така направете с всичките 7 кръгчета от капачки.

После поставете на маса или друга твърда повърхност друга цяла капачка и в нея разпределете 7-те направени от вас неща, така че да са на един пръст разстояние едно от друго и да оформят кръг с пластмасовите кръгчета нагоре. Закрепете ги с лепило, като просто напълните цялата здрава капачка! А отгоре върху нея поставете още една здрава капачка и леко притиснете, за да може тя също да се залепи!

Оставете конструкцията да изсъхне за около 20 минути и не се притеснявайте – трудната част свърши и скоро идва едно истинско забавление!

Докато чакате направете разтвора – в кутия или леген пълен с вода сложете 5 супени лъжици течен сапун или шампоан и 1 супена лъжица захар и разбъркайте съвсем набързо, колкото да се смесят нещата. След това обърнете стъклена или керамична чаша с дъното нагоре и върху нея точно по средата поставете молив, който също да е по средата и да стърчи от двете страни. Закрепете го с малко тиксо!

Най-накрая с още малко тиксо закрепете за единия му край и конструкцията с капачки. Трябва да може леко да се върти. Поставете всичко това в легена с вода, като разбира се само пластмасовите кръгчета трябва да докосват водата и излезте навън във ветровито време. Поставете легена или кутията на подходящо място и гледайте какво става!

Върти се като въртележка и прави много сапунени мехури. Колко яко е това, а?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град