Кино Видео DVD TV

Начало | Кино Видео DVD TV | В главните роли: Детето

В главните роли: Детето

Преслав Апостолов, 10 г., Тетевен | 2007-06-01

Васко да Гама от село Рупча и Рицарят без броня раздадоха наградите на първия Филм Фест - предизвикателство - "В главните роли: Детето" 31 май 2007, София
В залата на Френски Институт в София се проведе пресконференция по повод началото на първия Филм Фест - Предизвикателство - "В главните роли: Детето".
От 1 до 10 юни 2007 София ще стане домакин за младите кинотворци, които ще получат шанса да се изявят в един от най-атрактивните формати във филмовото изкуство - късометражното кино.
Организаторите от Cinemafia са неформална платформа от млади и амбициозни творци в областта на визуалните изкуства, обединени около идеята за развитие на филмовата сцена в България. Освен автори на множество игрални и документални филми, CineMafia са организатори на филмовите предизвикателства "Love is Everything", J13, OK 13, A 13, както и редица популярни концерти в София: Image Bg (в сътрудничество с Interspace), и поредицата култови за алтернативната сцена: Back to Da City, Back to Da Under, Jungalist Massive. CineMafia не се ограничават само в областта на киното и музиката, а се доказват успешно в областта на театъра, дизайна, фотографията, продуцирането и др.
CineMafia е широка платформа, отворена за интересни и алтернативни творци, във всички области на изкуството, за които не важат общо приетите рамки и определения.
"Може да се каже, че сме абсолютни пионери в начинанието си, смело се хвърляме в бурните води на филмовите фестивали и по този повод бихме били ужасно щастливи, ако в рамките на нашия фестивал станем отговорни за появата и реализацията на поне един стойностен български късометражен филм, който с гордост да ни представя на множество международни фестивали." обяви Ясен Пехливанов, продуцент и основен координатор на проекта "В главните роли: Детето!" в CineMafia.
Организаторите ще предоставят неповторима възможност за младите творци - в продължение на една седмица да създават свои авторски филми, като ще могат да подберат деца-актьори от специализирана актьорска къща и да ползват техника от кино студия на преференциални цени.
С характерен новаторски подход CineMafia ще организират и първата Pitching сесия - пазар за късометражно кино в България! Пийчингът е механизъм на съвременната филмова индустрия, чрез който се търсят добри идеи за реализация във филм. Той е основен инструмент и средство за връзка между продуцентите, режисьорите и сценаристите във всеки форум за визуални изкуства - кино фестивали, телевизионни, рекламни и др.
Целта на срещата е да запознае водещите продуцентски къщи с най-новите проекти на младите български кинотворци! В срещата те ще могат да защитят идеите си в творчески и практически план пред професионалистите.
Първото издание на фестивала се реализира с подкрепата на Френски Институт, UNICEF, Национален дворец на културата и Червената къща.
"Френски Институт в София се стреми да подкрепя разнообразни прояви на изкуството - танци, изобразително изкуство, театър, кино и др. Решихме да подпомогнем Филмовото предизвикателство, защото смятаме, че събитието е една много добра инициатива с оригинална концепция, която ще даде възможност на студентите в киното и на младите режисьори да изразят себе си", каза г-жа Карин Калкат - Отговорник "Комуникации", Френски Институт в София.
"В UNICEF смятаме, че проекта Филмово предизвикателство - В главните роли: Детето" е оригинален и стойностен начин да се обърнат камерите към младите хора и децата в България. Това е една инициатива, която дава възможност от една страна на децата да участват активно в обществения и културен живот (една от клаузите на Конвенцията за правата на детето), а от друга на младите, талантливи хора да изявят себе си и идеите си", сподели г-жа Цветелина Бонова - експерт Връзки с обществеността в UNICEF.
Както на всеки кино фестивал, авторитетно жури в състав - сценаристът на любими детски филми Рада Москова и актьорът Иван Ласкин, превъплатил любимият на поколения деца Васко да Гама от село Рупча ще връчи награди на създадените в рамките на фестивала творби. Членове на журито са още актьорът Олег Ковачев - порасналия Рицар без броня, киноведът Правда Кирова и операторът и кинопродуцент Димитър Гочев /" Пазачът на мъртвите"/
Наградите са в следните категории:
Най-добър млад актьор /актриса (награда за дете-актьор)
Най-добър филм (награда на Журито)
Най-добър филм (награда на Публиката)
Най-добро операторско майсторство
Най-добър монтаж
Най-добър звук (награда за оригинален звук и музика)
Най-добър анимационен филм
На 1 юни децата от цял свят празнуват, с много смях и веселие!
Ако се чувствате деца, празнувайте и вие заедно с тях - включете се в едно незабравимо филмово предизвикателство с неочакван край!
За допълнителна информация:
Ясен Пехливанов, Продуцент, CineMafia
тел: 0899 102 911, 0877 36 70 90
е-mail: YasenPehlivanov@gmail.com
www.filmchallenge-bg.com


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град