любими герои

Начало | любими герои | Ура за домашните любимци! Ура за Петсън и Финдъс!

Ура за домашните любимци! Ура за Петсън и Финдъс!

Аз детето | 2016-06-12

Ура за домашните любимци! Ура за Петсън и Финдъс!

Петсън и Финдъс са неразделни, котето и неговият стопанин са вече заедно 20 години и заедно забавляват децата по света. През далечната 1885 година, когато Свен Норквист написва първата книжка от поредицата за чудатия фермер и неговото котенце, едва ли е предполагал, че героите му ще обиколят целия свят. Днес книгите му са преведени на повече от 40 езика, има дори филмче, компютърни и настолни игри за двамата веселяци, а дори и театрални постановки. От няколко години насам и българските деца също им се радват и ги обичат. Чували сте за Петсън и Финдъс, нали?

Петсън е един стар, странен фермер, който живее сам в червената си къщурка. В нея цари лек безпорядък и на него често му се налага да си търси разни вещи, най-вече защото е забравил къде ги е сложил. Доста прилича на голямо дете според нас и точно затова е толкова симпатичен герой. Той има брада, широкопола шапка и малки кръгли очила. Чудакът обича да прекарва времето си в дялкане на дърво, безбройни изобретения, шетане из къщата, макар че от това няма много ефект, риболов и грижи за милите си кокошчици. Човек ще каже, че хич не скучае, определено скучае по-малко от нас. Да, обаче понякога се чувства доста самотен. Иска му се да има някого, с когото да си сподели как е минал денят и да му помага.

За щастие Петсън има много добри съседи, които забелязват всичко. Един ден неговата съседка Бейда, която на драго сърце се грижи за всичко, му донася кашон от грах с марка „Финдъс“. И докато нашият странник се чуди за какво му е този кашон, оттам изскача малко коте, което да му прави компания. Петсън го кръщава, разбира се... Финдъс и го отглежда с любов. Той е с тигрова окраска, облечен в зелени раирани панталони и зелено кепенце. Щастието и на двамата е пълно, докато котаракът не започва да говори! Оказва се, че Петсън и Финдъс могат да разговарят един с друг – това е само началото на едно изпълнено с пакости, чудесно и неразделно приятелство. Малкият пакостник внася в живота на Петсън така желаните топлина, радост и веселие. И... оттук нататък спокойният животът на фермера вече никога не е същият.

Финдъс не му оставя дори един скучен час – винаги го забавлява и измисля различни забавни неща за правене: дори приготвянето на палачинки се превръща в истинско приключение с малкото котаче. Знаете ли какво е да тръгнете на палатки и да ви последва цяла армия от кокошки, а да си счупите ушичките, докато се търкаляте с килим. Ще разберете, ако прочетете книжките за Финдъс и Петсън.

Те безспорно са най-любими на малките читатели, защото историите в тях са закачливи и игриви, точно каквито са и всички деца. Илюстрациите към книжките, нарисувани от самия автор, са повече от прекрасни: цветни, забавни и приятни за окото, те допълват самата история и ни карат да се забавляваме още повече.

Всяко дете мечтае за истински приятели и ако не ги намери, често такава роля се отрежда на домашното коте, куче, зайче или птиче... Може би затова всъщност децата толкова много обичат историите за Петсън и Финдъс – защото това са не само весели истории за едно коте и едно старче, а за истинското приятелство и обичта.



Коментари
3 коментара

Павелка Stefanova, 14 г.,

Публикувано на 12.06.2016

Това са любимите ми книжки.

Сави Петрова, 12 г.,

Публикувано на 21.06.2016

Това филмче го гледах като по малка и то ми беше любимото. То е много интересно даже и сега го гледам когато ми е скучно.

Николай , 7 г.,

Публикувано на 31.10.2023

А художникът прави много закачливи илюстрации.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град