приказки народни

Начало | приказки народни | Пан - гръцка народна приказка

Пан - гръцка народна приказка

| 2008-09-18

Сред свитата на Дионис често можел да се види бог Пан. Когато Пан се родил, майка му, нимфата Дриопа, като го погледнала, хукнала да бяга. Защото той се родил с кози нозе, рога и дълга брада. Но баща му, Хермес, се зарадвал на раждането на сина си, взел го на ръце и го отнесъл на Олимп. Всички богове се зарадвали на раждането на Пан и се смеели, като го гледали.
Пан не останал да живее на Олимп и отишъл в сенчестите гори, в планините. Там той пасял стада, свирейки на звучна свирка. Щом нимфите чуели чудните звуци от свирката на Пан, тичали на тълпи към него, обкръжавали го и скоро се залюлявал радостен танц. Весело лудуват нимфите и сатирите заедно с палавия козлоног Пан. Когато настане жарко пладне, Пан се оттегля в най-гъстите гори или в прохладна пещера и там си почива. Опасно е да се безпокои Пан тогава. Той бързо се ядосва и може в гнева си да изпрати на човека тежък, потискащ сън; може да се появи неочаквано и да изплаши обезпокоилия го пътник. Най-подир може да изпрати панически страх и човек да се хвърли да бяга, без да гледа пътя, през гори и планини, по ръба на пропасти, и да не види, че при това бягство всеки миг го грози гибел. Понякога Пан внушава на цели войски подобен страх и ги обръща в бягство. Но ако не е разгневен, той е милостив и добродушен. Пан закриля стадата на гърците, участва във веселбите и танците на бесните менади и е чест спътник на бога на виното Дионис.
Пан се гордеел със своето свирене на сиринга. Веднъж той призовал на състезание самия Аполон. Това станало по склоновете на планината Тмол. Съдия бил богът на тая планина. Аполон се явил на състезанието в пурпурен плащ, със златна лира в ръце и с лаврово венче на главата. Състезанието започнало със свирене на Пан. Разлели се простите звуци на неговата пастирска свирка, понесли се нежно по склоновете на Тмол. Пан завършил. Когато стихнали отзвуците от неговата свирка, Аполон ударил по златните струни на своята лира. Отронили се величествени звуци на божествена музика. Всички, които стояли наоколо, като омагьосани слушали музиката на Аполон. Тържествено звучали златните струни на лирата, цялата природа потънала в дълбоко мълчание и сред тишината се разливала на широки вълни мелодия, пълна с дивна красота. Завършил Аполон; замрели последните звуци на лирата му. Богът на планината Тмол присъдил победа на Аполон. Всички славели великия бог. Единствен Мидас не изпаднал във възторг от свиренето на Аполон, а хвалел простото свирене на Пан. Аполон се разгневил, хванал Мидас за ушите и ги опънал. Оттогава Мидас има магарешки уши, които той старателно укрива под голям тюрбан. А натъженият Пан, победен от Аполон, се оттеглил още по-навътре в горския гъсталак; често се разнасят оттам изпълнените с печал нежни звуци на неговата сиринга и младите нимфи с любов се заслушват в тях.

Платиненият Питър Пан лети насам
Питър Пан
Царят с магарешките уши

Коментари
8 коментара

Станимирчето Алексиева, 8 г.,

Публикувано на 19.09.2008

ами бива си я

Стефи Димитрова, 8 г.,

Публикувано на 25.09.2008

АЗ се казвам Стефи аз съм на 8години и имам зайче на 5месеца мама се казва Гери а таткоми се казва Митко

Христина Николова, 8 г.,

Публикувано на 11.11.2008

Приказката е безинтересна

Мими Христова, 12 г.,

Публикувано на 15.01.2009

става

Йоана Георгиева, 10 г.,

Публикувано на 03.02.2009

приказката не е интересна само името питар пън

Селен Емилова, 9 г.,

Публикувано на 15.08.2009

тези коите казват 4е приказката е безинтереса глупава тъпа и така нататък не са прави много е интересна защото няма приказки които не са интересни.вси4ки приказки ни узат на нешто но важнотое да знаеш тоест да разбереш на какво точно!

Илия , 10 г.,

Публикувано на 06.01.2012

Всъщност това не е приказка, а старогръцка легенда :D:D И бог Пан е богът на дивата природа и е на сатир ;);)

Анелия Михайлова , 9 г. г.,

Публикувано на 28.05.2016

На мен ми харесва тази легенда но може да е истина. Чета интересна книга на инсталирана страница на таблета. Нарича се Пърси Джаксън и боговете на Олипос. Книгата е велика!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град