За родители

Начало | За родители | Често боледуващо дете: 5 основни причини

Често боледуващо дете: 5 основни причини

Мирела Любенова | 2019-02-18

Често боледуващо дете: 5 основни причини

Имате ли усещането, че детето ви почти непрекъснато има нужда от лекар, приема много често антибиотици и не се чувства добре? Не ходи на градина или училище в продължение на седмици и едвам е свършило поредните предписани лекарства, ходило няколко дни с другите деца и отново не се чувства добре. Това се случва на една голяма част от родителите и те живеят в непрекъснато притеснение. Разбира се няма как да очаквате хлапето да не боледува никога, тъй като това си е съвсем нормален процес за всеки човек. Ако обаче ситуацията с ходенето на лекар и посещение на аптеката за закупуване на лекарства се повтаря през няколко седмици, то вече детето наистина боледува твърде често! Какво да направите тогава? Болестите определено не се появяват от нищото. Ето някои основни причини, които допринасят за честото боледуване при децата.

Малките инфекции не се лекуват докрай

Понякога ако дори и най-лекото и простото ОРЗ или ОРВИ не се лекува докрай и правилно, то това заболяване може да стане хронично. Всяко по-ранно спиране на предписаните лекарства, дори и детето вече да се чувства добре, може да превърне една проста инфекция в хронична. Най-често възпаленията остават в сливиците, но микробите могат да бъдат и в други органи. И тогава болестта ще предизвиква съвсем малки симптоми, но ако не се излекува докрай – ще стане хронична и ще кара детето да се разболява по-често от нормалното.

Как да разберете дали това е причината? Пълната кръвна картина ще покаже дали има хроничен възпалителен процес в организма. Трябва също така да се консултирате с УНГ лекар. Той може да ви каже дали има инфекция, преглеждайки ушите, гърлото и носа, най-честите места на хронични инфекции при децата.

Алергия

Продължителната хрема или бронхит при децата като нищо може да има алергичен характер. Самата алергия може и да не се проявява с проблеми в носа, болки в гърлото или кашлица, но благодарение на нея носоглътката може да стане по-уязвима към инфекциите. Тоест ако детето има някаква алергия е възможно по-често да се разболява от остра респираторна инфекция.

Как да разберете дали това е причината? Задължително се консултирайте с алерголог. Хремата и кашлицата могат да бъдат симптоми на множество алергии: към храна, към прах, към плесен, към определени животни, към цветен прашец или почистващи препарати. Само тестове, които лекарят предписва, могат да определят точната причина.

Микроклимата в детската стая у дома

Думите на лекарите за нивото на влажност и температура в детските стаи не са просто приказки. Учените са доказали, че най-благоприятната среда за развитие на вируси е топлата и влажна. Твърде сухия въздух обаче също не е за предпочитане – той изсушава лигавиците. И при двете крайности следва разболяване на детето. Друга опасност е течението.

Как да разберете дали това е причината? Контролирайте нивото на влажност и температура в детската стая. Овлажнител за въздух ще помогне в борбата със сухотата. Също така, пречиствател на въздуха и ултравиолетова лампа няма да бъдат излишни в ежедневието, защото домашният прах е източник на много микроби и гъбички. А основните „прахоуловители“: килими, завеси, завивки, покривки, възглавници и меки играчки – трябва да се почистват редовно. Специалистите също така съветват редовно да проветрявате детската стая, дори и в студените месеци от годината, най-вече преди лягане, защото по време на сън температурата не трябва да е много висока.

Отслабен имунитет

Имунодефицитни състояния могат да се развият от храносмилателни разстройства, недохранване, проблеми със съня, прекомерно физическо натоварване и използване на антибиотици. При малки деца (до 5 години) имунитетът по принцип все още не е напълно развит, така че те са особено уязвими и податливи на инфекции.

Как да разберете дали това е причината? Следете режима и храненето на хлапето (дали спи достатъчно, дали се разхожда достатъчно на чист въздух, каква е физическата му активност и каква храна яде). Предлагайте му по-често плодове и зеленчуци под някаква форма. Те помагат за укрепване на имунната система. Отново се препоръчва и консултация с лекар по въпроса, като в по-сериозните случай той може да предпише и лекарства за възстановяване на имунитета.

Психологически проблеми

Изненадващо, но такива проблеми могат да причинят чести заболявания. Стресът, тревожността, преживяванията на детето могат да предизвикат треска, различни болки, отслабване на общия имунитет. Най-често деца, които имат психологически проблеми, страдат от коремна болка, храносмилателни нарушения, гадене, повръщане, главоболие.

Как да разберете дали това е причината? Опитайте се да намерите модел, разберете кога точно детето започва да се разболява. Може би това се дължи на някакво събитие в живота на семейството (раждането на братче/сестриче, развод, преместването в друг дом)? Или пък на детето му става лошо всеки път, когато отиде в детската градина или получи лоша оценка в училище? Възможно ли е да се свърже влошаването на здравето на детето с конфликти в семейството, заплахи, наказания? Ако да, тогава това е причина да запишете консултация с психолог, защото тогава трябва да се борите не само с физическо заболяване, но и с психологическо.

Снимка: pixabay.com



Коментари
1 коментар

Теодора , 12 г.,

Публикувано на 12.12.2022

Здравейте, аз съм дете, но все пак го прочетох. И още нещо, вие сте написали 7 основни причини, а има пет.
От редакцията: Благодарим много, поправих ме го.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град